Take a fresh look at your lifestyle.

Nakon četiri godine namolila godišnji odmor, pa dobila otkaz

JutarnjiList.gifZaposlenica slovenske tvrtke Promis nakon dugogodišnjeg je mobbinga podnijela sudsku tužbu

KRIŽEVCI – Bez ijednoga dana godišnjeg odmora Križevčanka Vlatka
Batković radila je gotovo četiri godine za slovensku tvrtku Promis,
čije je sjedište za Hrvatsku u Križevcima, a kad je nakon zahtjeva
napokon u siječnju ove godine dobila godišnji odmor, najednom je dobila
otkaz.

– Moj problem još je veći zato što bi cijela moja obitelj mogla biti dovedena na prosjački štap jer sam, da bih dobila stalni radni odnos, s poslodavcem pristala potpisati ugovor prema kojemu se obavezujem napraviti skladišni uredski prostor koji ću iznajmljivati poslodavcu.

Prostor je gotovo završen, a ja ne znam što ću s njim. Kreditno sam se zadužila na 19 godina, i to čak 50.000 eura, a sad sam bez posla i ne znam kako ću otplaćivati kredit – rekla je Vlatka Batković koja je u Promisu prvih godinu dana radila kao skladištar-knjigovođa, a zatim kao direktorica tvrtke.

Prema riječima bivše direktorice, ona nije jedina koja je imala problema s poslodavcem kod kojega su zaposlenici imali 1000 prekovremenih sati. Ona sama je 2005. ostvarila čak 1077 neplaćenih prekovremenih sati.

– Sumnjam da su me otpustili zbog bojazni da bih mogla svjedočiti u korist jednog također bivšeg zaposlenika koji vodi sudski spor s tvrtkom kroz koju je tijekom pet godina, koliko joj je sjedište u Križevcima, prodefiliralo 15-ak ljudi, iako odjednom zapošljava tri radnika.

Zaposlenici su većinom dobivali otkaz zbog čudnih razloga. Primjerice, jedan od njih otkaz je dobio jer je upozoravao da se krši zakon time što se u Hrvatskoj za potrebe prijevoza robe koriste automobili registrirani u Sloveniji – istaknula je Vlatka Batković koja je zbog svega pokrenula sudski spor.

Dodala je da joj je slovenski poslodavac bez prethodnog upozorenja usmeno 31. siječnja, nakon povratka na posao, rekao da je premještana na mjesto skladištar-komercijalist.

– Budući da nisam dobila pismeni otkaz ugovora o radu na mjesto direktora, nisam željela potpisati novi ugovor. Tad je krenuo još žešći mobbing od uobičajenog. Vlasnik me pokušao i fizički izbaciti i nije mi dopuštao da išta radim. Ipak, nastavila sam dolaziti na posao do 6. veljače kad je naredio kolegi da me odveze kući. U međuvremenu je zvao i policiju koja je konstatirala da mi nije uredno najavio otkaz ugovora o radu i tek 16. veljače dobila sam pismeni otkaz – napomenula je Vlatka Batković.

Istaknula je kako ima saznanja da je vlasnik tvrtke “zbog brojnih nepravilnosti u poštovanju hrvatskih zakona nekoliko puta u Hrvatskoj mijenjao sjedište tvrtke”.

Vlasnik tvrtke Šujko Jože danas je, pak, ustvrdio da Vlatku Batković više nije trebao kao direktoricu jer je prema novom zakonu i on kao stranac mogao preuzeti direktorsko mjesto.

– Otkaz je dobila jer sam detaljno pregledao njezine poslovne rezultate. Što se tiče poslovnog prostora, mi je nismo ucijenili stalnim zaposlenjem, nego je neprovjeravanjem boniteta poslovnog partnera tvrtki počinila štetu od oko 400.000 kuna, pa je iznamljivanjem skladišta trebala pokriti dug – ustvrdio je Šujko.

Komentari su zatvoreni.