Take a fresh look at your lifestyle.

Grožđe mora imati rješenje za stavljanje u promet

RKCLogo.jpgPredstojeća sezona berbe grožđa donosi nove obaveze svim proizvođačima koji odluče svoj urod legalno prodavati na tržištu. Prvi i osnovni uvjet koji moraju zadovoljavati je da su upisani u Upisnik proizvođača grožđa, vina i voćnih vina, a drugi je dobivanje Rješenja za stavljanje grožđa u promet. Za potonji potrebno je donijeti uzorak grožđa i biljege u vrijednosti 70 kuna u neku od tri ispostave Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu u Županiji, pojasnila je stručna savjetnica Anđelka Hodalić.
– „Mi mu tada izmjerimo količinu šećera u grožđu, a proizvođač sam popuni jedan obrazac o količini grožđa i ako zadovoljava, ako ima 13,26% šećera po Babou, odnosno 64% Oechslea, mi mu izdajemo certifikat da može prodavati grožđe.“
Ako proizvođači sami izmjere ili ocijene da im grožđe ima dovoljan postotak šećera, uzorke mogu donijeti na mjerenje neovisno o tome kada će se odlučiti za berbu. Rješenje za stavljanje grožđa u promet proizvođačima iz Podravine i Prigorja mogu izdati samo djelatnici Poljoprivredne savjetodavne službe u Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu.

Komentari su zatvoreni.