Take a fresh look at your lifestyle.

Križevačka policija otkrila četiri plantaže marihuane

www.jutarnji.hr – Najčešće su nasadi marihuane, koja može narasti i do tri metra,
pronalaženi u vinogradima i kukuruzištima, a manji i u gradu – u
vrtovima, dvorištima, pa čak i na balkonima

KRIŽEVCI – U posljednjih mjesec i pol policija je na križevačkom
području otkrila dvije “plantaže” zrele marihuane u rastu i dvije već
posječene, čiji su vlasnici priznali kazneno djelo, te je zabilježila
ukupno osam kaznenih djela zloporabe vezanih uz sadnju marihuane i
prodaju droga.

Prema riječima Abela Cara, načelnika PP Križevci, najčešći su nasadi marihuane, koja može narasti i do tri metra, posljednjih godina pronalaženi u vinogradima i kukuruzištima na području Kalnika, Treme i Čvrsteca. No, manji su nasadi pronalaženi i u gradu, na vrtovima, dvorištima, pa čak i na balkonima.

– Upravo je rujan i početak listopada vrijeme sazrijevanja marihuane, pa u to vrijeme imamo pojačane mjere, a ove smo godine bili osobito uspješni jer smo u tom vremenu dokazali čak 29 kaznenih djela vezanih uz drogu i prijavili 14 osoba, pa je do današnjeg dana u ovoj godini evidentirano ukupno 61 kazneno djelo vezano uz zlouporabu droga – kaže načelnik Car.

Dometnuo je da, iako je cijelu lanjsku godinu na križevačkom području bilo 37 kaznenih djela zlouporabe droga, to ne znači da je narkomanije znatno više, već da je policija bila uspješnija u obavljanju svog posla.

– Primjerice, uspjelo nam je u posljednje vrijeme suzbiti dilanje koje se odvijalo u blizini škola. Lani su, pak, na zagrebačkom području “pala” dva 20-godišnja Križevčanina sa čak 52 kg marihuane, koju su prevozili iz BiH, a namijenjena je bila za križevačko i zagrebačko područje. Ta su dvojica oko sebe okupila skupinu malodobnika, među kojima je bilo i odličnih učenika. Tu smo ekipu također “razbili” – kaže Car.

Dometnuo je da čestim racijama suzbijaju i dilanje po ugostiteljskim objektima. Da se unatoč povećanju kaznenih djela zlouprabe droga, ovisnost o drogama na križevačkom, ali i području cijele županije, nije znatno povećala, smatra i psiholog Milan Čapalija iz Županijskog centra za suzbijanje ovisnosti.

– Procjenjujemo to prema broju ovisnika koji su kod nas u tretmanu, a posljednjih pet godina taj se vrti oko 40-ak godišnje, što po procjenama stručnjaka znači da bi ih “vani”, izvan našeg sustava, moglo biti do tri puta više – rekao je Čapalija.

Dodao je da ima saznanja da se na području županije najvše konzumira marihuana, te tabletice speeda i ecstasyja koje se navodno mogu nabaviti po cijenama od 20 do 30 kn za tableticu.

U županiji registrirano 30-ak ovisnika o teškim drogama

– Od 40-ak osoba godišnje u našem tretmanu samo je oko pet posto ovisnika na teškim drogama, a trenutno je na području županije registrirano 30-ak ovisnika o teškim drogama – kaže Čapalija.

Dometnuo je da u posljednje vrijeme nijedan od tri županijska grada ne odskače po broju heroinaša, kao što je to bilo prije nekoliko godina kad su Križevci bili uvjerljivo na prvom mjestu po broju heroinskih ovisnika.

Komentari su zatvoreni.