Take a fresh look at your lifestyle.

Centar vrijedan 7 milijuna eura poluprazan od 1995.

JutarnjiList.gifKRIŽEVCI – Još jedan dio križevačkog Obrovca, u koji je država od 1987. do 1995. uložila oko 14 milijuna njemačkih maraka, ili sadašnjih oko 7 milijuna eura, nikad ga ne završivši jer je tada zaključeno da je nesuđeni Centar za reprodukciju u stočarstvu zamišljen previše grandiozno i na neodgovarajućoj lokaciji, trebao bi uskoro biti stavljen u funkciju.


Naime, prema riječima Franje Poljaka, ravnatelja Hrvatskog stočarskog centra, u dijelu zgrade u kojem već tri godine funkcionira državni laboratorij za kontrolu kvalitete mlijeka počelo je uređenje prostora za laboratorij za analizu kvalitete stočne hrane.

– Građevinski radovi u koje ulažemo oko milijun kuna trebali bi biti završeni za nekoliko dana.

Nabava opreme vrijedne oko milijun i pol kuna je u tijeku i planiramo da bi laboratorij s radom trebao započeti početkom godine, i baš ovaj četvrtak i petak na 3. savjetovanju govedara u Vrbovcu namjeravamo farmerima prvi put detaljnije prezentirati našu novu uslugu – kaže Poljak.

Prazno ostaje 300 kvadrata

Ipak, u toj će zgradi ostati još oko 300 metara četvornih neiskorištenog prostora, a od 10-ak zgrada nesuđenog Centra za reprodukciju posve je neiskorišten i prostor u ogromnoj zgradi koja je bila namijenjena za upravnu zgradu centra. No, iako je Vlada ljetos donijela odluku o preseljenju sjedišta Hrvatskog stočarskog centra iz zagrebačke Ilice u Križevce, još nije donesena odluka hoće li se prostor za sjedište centra urediti u tim prostorima u Poljani Križevačkoj ili pak u bivšoj vojarni, kako se to priča posljednjih mjeseci. Prema Poljakovim riječima, država još nije ni Centru za reprodukciju u stočarstvu Hrvatske, koji je u međuvremenu počeo koristiti dio prostora za karantnu goveda i uzgoj nerasta za dobivanje sjemena za reprodukciju, formalno dodijelila te prostore.

Odgovora od države nema

– Nama je na korištenje dana ova zgrada u kojoj je laboratorij za mlijeko, no još lani u kolovozu zatražili smo i ostale prostore, no odgovora od države još nema – kaže Poljak.

To svakako čudi, s obzirom na odluku Vlade o preseljenju sjedišta HSC-a u Križevce, te činjenicu da ti prostori već godinama propadaju. Nije jasno ni zašto se, iako je HSC zatražio prostor u Poljani Križevačkoj, sada razmišlja i o mogućnosti da se sjedište možda uredi u vojarni. Iako se u Križevcima već dulje potiho priča da do zastoja u vezi s odlukom oko dodjele prostora HSC-u u Poljani Križevačkoj znatnu ulogu imaju zaposlenici HSC-a, kojima se navodno baš ne mili putovanje iz Zagreba u Križevce, ravnatelj Poljak, inače mještanin Križevcima obližnje općine Sveti Petar Orehovec, to nije želio komentirati.

Komentari su zatvoreni.