Take a fresh look at your lifestyle.

Opet su se zavadili, ali 40. Spravišče je uspjelo

Posljednje večeri spelancije po križevačkim štatutima na 40. jubilarnom križevačkom velikom spravišču okupiše se jučer pod crkvom svetoga Križa poštovani građani i plemeniti Kalničani, da bi kao zalog međusobne pomirbe vjenčali svoj podmladak. Uz svatovski postavljeni stol priprema se večera na kojoj će biti služeno i purgersko i šljivarsko vino. Dio je ovo tradicije kojom su i ove godine završila tri dana velikoga slavlja diljem grada, spravljenog u čast legende o pomirenju građanskih i seoskih predstavnika.

Očekivanom vjenčanju kćeri varoškog suca – Matilde Hren Ježičković i sina kalničkog kaštelana – Julčeka Frfuleka, prisustvovalo je nekoliko stotina gledatelja.
Oni su dupkom ispunili montažne tribine i sav okolni slobodni prostor uz pozornicu i nad njom, te oko crkve, što je dokaz da je sadržajno novo ruho star(insk)e predstave uspjelo iz dana u dan povećavati zanimanje publike.
No do svadbe između čiste puce Tilčike, kojoj je već krajnje vrijeme za udaju, i supijanoga Julčeka, kojega je kao maloga kobila u glavu ritnula, nije došlo jer se uplela treća osoba, djevojka koja čeka Julčekovo dijete.
To je bio povod svađe u kojoj je otkriveno i da je u subotu kaštelan dao kalničkome kumu mito u srerbnim cvancigima kako bi Julček uzeo Tilčiku koju nijedan drugi dečko neće.
I Fiškal puka Petrica Kerempuh zaključio je da od vjenčanja ne bu niš i da je šteta truda kojeg su kuharice uložile u fina jela koja neće biti kušana.
Ozračje međusobnog nepovjerenja dolijevano vinom prekinulo je cifrasto sučevo izvješće svekolikom pučanstvu, o tri uspješna dana i noći po križevačkim štatutima.
Naposljetku je gradski ključ vraćen pravom križevačkom gradonačelniku koji je također pohvalio nove spelancije gospode purgera i plemenitih šljivara.

Svečana zastava Spravišča spuštena je s jarbola, a potom su svi zajedno bez obzira na štrofove i netrpeljivosti zatancali i zapjevali, kupicama nazdravljajući nadolazećem 41. Križevačkom velikom spravišču.
Prema prvim dojmovima i organizatora i publike, jubilarno 40. Spravišče bila je prekretnica koja je pokazala potpunu opravdanost uvođenja novih elemenata u tradicionalni scenski prikaz, koji će i ubuduće biti osnova prepoznatljivosti ove križevačke turističko-kulturne manifestacije.

Komentari su zatvoreni.