Take a fresh look at your lifestyle.

Naši vozači doveli ljude filmskom brdu

790

Na motovunsko brdo u središtu istarskog poluotoka u Hrvatskoj osim običnih gledatelja svakodnevno tijekom trajanja MFF-a dolaze i ljudi od filmske struke – redatelji, producenti, glumci i ostali filmski profesionalci. Na Festival dolaze na poziv organizatora – družiti se, gledati izbor svjetskih filmova u ovoj filmskoj pokrajini. Važnu ulogu u njihovom dovođenu u Motovun imaju službeni vozači Festivala, među kojima prepoznajemo Križevčane – Matej Bolčić i Gordan Pavlinušić već godinama u Motovun voze važne goste.

Iako je u motovunskom okruženju red carpet za goste nezamisliv pa je nekom vipovcu doista teško ostati primijećen u rijeci filmskih zanesenjaka, gostima koji u Motovun dolaze iz Trsta, Venecije, Zagreba, Beograda ili gradova u Istri, organizatori poštovanje iskazuju i time što po njih u sva mjesta šalju vozače. Križevčani Mat i Pago među vozačima su oni sa duljim stažem – Pago vozi već sedmu motovunsku godinu dok je Mat nakon pet godina iskustva stekao status koordinatora, koji raspoređuje rute i vožnje sve sedmorice akreditiranih vozača!

Uspjeli smo im se nametnuti u periodu dana kada su slučajno obojica bila u gradu, što je bilo nužno iskoristiti za priču čitateljima Portala Križevci.info. U dvadesetak minuta nisu u miru mogli popiti kavu obzirom da im je kratki predah prekidan stalnom zvonjavom mobitela. Tako je, kaže Pago, od jutra kada mi počinje radni dan u kojem stalno moram automobilom biti na raspolaganju. Dogodi se da po osobu moram ići na aerodrom u Trst ili Veneciju, kako bih joj osigurao prijevoz do Istre.

Ako se dogodi da zrakoplov kasni ostajem na aerodromu kolikogod treba, pri čemu se uvijek dogodi da primim poziv iz Motovuna da odem po nekoga u Zagreb. Ovih dana tako je znači i blizu Križevaca ali na dom ne stigne od posla ni pomisliti. Kad gosta dovede na brdo filmova, čeka novi poziv da sazna kamo će, pa u autu provede gotovo cijeli dan i noć, a danas je zbog noćne smjene prijepodne spavao.

Matu je naizgled lakše jer je veći dio dana stacioniran u motovunskoj bazi, odakle je u stalnoj mobitelskoj vezi sa sedmoricom vozača, kojima daje upute o itinereru i redu vožnje. Matu je mobitel uvijek oko vrata i zapravo je za njega vijest kad vijesti nema – odnosno kad prođe minuta bez poziva. To međutim samo znači da netko od vozača ima ruke za volanom na putu iz Beograda, Pazina ili Rijeke.

Vozači se služe eko vozilima na hibridni pogon, najvećeg svjetskog proizvođača automobila, koji su pouzdani i udobni i za njih i za goste. S gostima tijekom puta koji traje od petnaestak minuta do više sati, razgovaraju ponajviše o atmosferi koja vlada u Motovunu te njihovim filmovima. I Pagi i Matu žao je što se s nekim od slavnih putnika nisu slikali za uspomenu, no ove su godine, kažu, uzeli aparate kako bi se fotkali s poznatim penjačima koji kreiraju filmske vrhunce.

Komentari su zatvoreni.