Take a fresh look at your lifestyle.

Besplatni zagrljaji uskoro i u Križevcima

Juan Mann pseudonim je mladog Britanca australskog podrijetla koji se 2004. godine, nakon užurbanog života u Londonu vratio u rodni Sydney. Zbog obiteljske situacije i rastanka sa zaručnicom osjećao se jako usamljenim, sve dok mu zagrljaj potpuno nepoznate osobe nije vratio samopouzdanje. Tada je odlučio povremeno darivati zagrljaje prolaznicima na ulicama i trgovima Sydneyja, a video-zapis o tome objavio je u rujnu 2006. na portalu YouTube.com.
Njegova misija ubrzo postaje planetarno poznata, inspirirajući ljude diljem svijeta na dijeljenje toplih ljudskih zagrljaja i strancima. Dio te topline imat će prilike osjetiti prolaznici križevačkim Nemčićevim trgom u petak 7. rujna od 9 sati. Također, svi su slobodni sudjelovati u akciji, s izrađenim transparentom "Free Hugs", odnosno "Besplatno grlim".

O fenomenu besplatnog ili slobodnog grljenja razgovarali smo sa sugrađankom Taniom Lugomer-Pomper koja je, nakon diplome u Panami iz međunarodnih odnosa, otišla u Haag na magisterij iz društvenog razvoja i tamo s kolegicama prošle jeseni realizirala akciju "Zagrlimo Haag" (Hug the Hague). "Ovdje nas je 120 studenata iz cijelog svijeta, pravi mali "Ujedinjeni narodi". unatoč tome, nas četvero kolegica – iz Perua, Turske, Indonezije i ja iz Hrvatske i Paname, osjetile smo da nam nedostaje direktan kontakt s nizozemskom kulturom, samim građanima Haaga. Mannov video smo slučajno pronašle na YouTubeu i tako dobile inspiraciju upoznati Nizozemce iskazavanjem ljubavi preko zagrljaja."

Iako je cilj akcije bio jednostavan, izaći na ulicu i zagrliti ljude koji žele biti zagrljeni, nakon verbalne i moralne podrške kolega te pomoći u izradi transparenata (na nizozemskom: Gratis Knuffel), ipak je samo njih četiri prijateljice imalo hrabrosti izaći na ulice i grliti strance. "Na početku je bilo malo neugodno, čak su nam i eure željeli dati jer su mislili da smo beskućnice. Prvi zagrljaj je bio onaj najteži, a svakim sljedećim je osjećaj bio ljepši i davao nam je snage sa smješkom i dalje dijeliti toplinu", ispričala je Lugomer-Pomper.

Popularnosti akcije "Besplatni zagrljaji" (Free Hugs Campaign) pridonijela je i pjesma "All the Same" u podlozi Mannovog videa, australskog sastava Sick Puppies čijeg je pjevača Mann upoznao razveselivši ga zagrljajem dok je ovaj radio kao čovjek-sendvič reklamirajući sniženje cipela. Spot je u prva tri dana imao četvrt milijuna posjeta na YouTubeu, a akcija je od 2004. obišla gotovo sve kontinente. Nedavno se održala u Sloveniji i BIH, dok sa zagrebačkog Jelačić placa postoje dva video-zapisa iz 2006. (2006-1; 2006-2) i dva (2007-1; 2007-2) od 5. kolovoza ove godine. Najnoviji uradak datira iz 19. kolovoza, pa izgleda da nedjelje masovnog grljenja na glavnom zagrebačkom trgu polako postaju tradicija:

Prisjećajući se svog nesvakidašnjeg iskustva iz Haaga, Tania je spomenula i najdirljiviji trenutak: "Najljepši zagrljaj mi je bio onaj malog djeteta čiji otac se, kad me vidio kako držim karton visoko u zraku, nasmiješio i približio se s djetetom koje me zagrlilo. Svi ti ljudi koji su stali i željeli biti zagrljeni imali su predivan sjaj u očima. To je bilo ono što smo željele postići, naš cilj je bio ostvaren!". Stoga, ako vas krajem idućeg tjedna, u petak prijepodne zaustave domaći Free Huggeri, vi na smješak i raširene ruke jednostavno odgovorite – zagrljajem.

Komentari su zatvoreni.