Take a fresh look at your lifestyle.

Ostali bez kuće zbog nelegalne stanarke

KRIŽEVCI – Dođe mi da se s djecom bacim pod vlak. Ne znam kako ću dalje i gdje sa svojom djecom, Markom (7) i Gabrijelom (2), jer kod šogora kod kojega sada boravimo, nećemo moći biti dugo zato što on i supruga sa šestero djece žive u tri prostorije – sa suzama u očima jučer nam je rekla Božica Vrhovec.

U skromnu kućicu u naselju Križevčine, u kojoj su stanovali više od tri godine, od prošlog četvrtka obitelj Vrhovec više ne može ući jer su sud i policija promijenili brave. Tijekom deložacije Božica je bila s djecom kod liječnika, a njezin suprug na poslu u Zagrebu, pa nije uspjela uzeti ni odjeću za djecu, ni svoj lijek za štitnjaču koji mora svakodnevno uzimati.

– Kućicu je za nas kupila suprugova majka 2004. od Riječanke koja ju je naslijedila. No, u kućici je prije našeg useljenja neko vrijeme povremeno i nelegalno boravila Štefica Blažinčić koja ima stan u Križevcima.

Umjesto da po našoj obavijesti iseli svoje stvari, Štefica Blažinčić nam je svakodnevno dolazila prijetiti, i to čak ubojstvom naše djece. Zbog toga je u međuvremenu uvjetno osuđena, a svekrvu je tužila za smetanje posjeda.

Svekrva nije uzela odvjetnika jer je smatrala kako je nemoguće izgubiti kuću čija je vlasnica, no nije bila upućena u Zakon o posjedu, koji propisuje da je dovoljno biti, makar i nelegalno, 30 dana u nečijoj kući pa da vas vlasnik bez tužbe ne može iseliti.

Nakon gubitka procesa za posjedovnu zaštitu svekrva je dužna isplatiti Štefici Blažinčić naknadu i sudske troškove. No, zbog raznih obiteljskih problema nema novca, a nas uvjerava da će sve biti u redu jer je ona vlasnica te da će se pravda konačno dokazati.

Ni ja, ni suprug koji radi za bijednu plaću od 2000 kuna također nemamo novca. No, kad smo uvidjeli da se sve urotilo protiv nas, odlučili smo posuditi novac da bismo sami platili sudske troškove.

To smo uspjeli tjedan dana prije dražbe, no odvjetnik Štefice Blažinčić tada nije želio obračunati konačni iznos dugovanja pa smo do dražbe u dva navrata uplatili 4900 kuna. Tim je iznosom plaćena glavnica duga, no sud nije odgodio dražbu na kojoj je 13. rujna upravo Štefica Blažinčić kupila našu kućicu.

Iako sudski proces oko kupnje kuće od strane Štefice Blažinčić još nije dovršen, deložirali su nas u četvrtak. Ne znam što dalje učiniti. Kod svekrve ne možemo živjeti jer je i njezina kuća prepuna kao i šogorova – ispričala je Božica Vrhovec.

Dodala je kako joj je jedan pravni stručnjak savjetovao da odvjetnika Štefice Blažinčić, koji joj nije želio obračunati ostatak troškova, prijavi Odvjetničkoj komori. U to obitelj Vrhovec sada polaže sve nade.

No, u međuvremenu se negdje moraju trajnije smjestiti i osigurati barem knjige za Marka, učenika prvog razreda, te odjeću i igračke za Gabrijelu koja stalno plače i pita kada će se vratiti kući.

Komentari su zatvoreni.