Take a fresh look at your lifestyle.

Slijedi još izdanja Matice hrvatske Križevci

888

Na skupštini Ogranka Matice hrvatske Križevci, za njegovu je predsjednicu ponovno izabrana mr. Renata Husinec, koja je tu dužnost obavljala i u prethodnom petogodišnjem mandatu. Husinec je križevačke članove naše najstarije prosvjetne i kulturne ustanove podsjetila na aktivnosti ogranka koji je kroz pet godina nanizao brojna vrijedna izdanja u književnosti i publicistici. Najviše su pohvaljena djela posvećena nekadašnjem gradskom fiziku i znanstveniku dr. Franu Gundrumu Oriovčaninu, autora dr. Franje Husinca.

Knjiga o Gundrumu tako je doživjela mnoga svjetska predstavljanja, ušavši i u čuvenu Aleksandrijsku biblioteku, a njen je bugarski prijevod predstavljen u bugarskoj akademiji znanosti. Križevačka Matica, prema riječima predsjednice, usmjerena je na promicanje značajnih ljudi i djela ovoga kraja, te obilježavanje njihovih obljetnica, s ciljem čuvanja lokalne i nacionalne baštine.

Uspješnost tih nastojanja potvrđuju i česte nagrade koje su tom ogranku pripale kao najboljem od 120 matičinih ogranaka u Hrvatskoj. Potpredsjednik Matičine središnjice Stjepan Sučić i osobno je čestitao Križevčanima što njeguju hrvatsku kulturu i jezik i poštuju visoke kulturne standarde. Osim izdavačke djelatnosti, na skupštini se govorilo i o proteklim glazbenim koncertima. likovnim izložbama i tribinama, na kojima su gostovali i domaći i hrvatski velikani znanosti i umjetnosti.

Novom tajnicom Ogranka MH Križevci postala je Marijana Ivanek-Martinčić a potpredsjednikom Stjepan Palijan. Želja je ogranak pomladiti i stoga se u članstvo pozivaju mlađi od 40 godina. Za ovu godinu najavljena su nova izdanja, mogućnost nagrađivanja gradskih učenika odlikaša, natječaj za najbolji hrvatski putopis u čast piscu Antunu Nemčiću, te želja da se nagrade Franjo Marković za najbolje studente zagrebačkog Filozofskog fakulteta dodjeljuju u njegovu rodnom gradu Križevcima.

Komentari su zatvoreni.