Take a fresh look at your lifestyle.

Tko su petorica koprivničko-križevačkih pedofila?

U našoj su Policijskoj upravi prvog i drugog dana akcije obavljene samo dvije pretrage, a do kraja tjedna na području županije zaplijenjena su još tri osobna računala korisnika koji su posjećivali spomenute hakirane internetske stranice

KOPRIVNICA – U sklopu akcije kodnog imena „Sledgehammer" koja je prošloga tjedna uzdrmala hrvatsku javnost i rezultirala uhićenjem nekoliko računalnih pedofila, pod istragom je bilo i pet stanovnika Koprivničko- križevačke županije.

Policijski su djelatnici na temelju podataka koje je u našu policijsku upravu dostavilo Ravnateljstvo policije i Interpol pretražili pet stanova kojima su se koristili osumnjičeni računalni pedofili. U tim je stanovima zaplijenjena sva računalna oprema koja je poslana na daljnju analizu u Centar za kriminalistička vještačenja.
– Brojka osumnjičenih za računalnu pedofiliju na našem je području manja nego što se to u pojedinim medijima prikazivalo. Riječ je o pet osoba s područja koje pokriva Policijska uprava koprivničko-križevačka, kojima su pretražene kuće i objekti kojima se koriste ili rade. U pretragama je izuzeta računalna oprema, a trenutno je u tijeku pretraživanje sadržaja osobnih računala – kazao je Dražen Laljek i pojasnio da će policija daljnje akcije protiv osumnjičenih pedofila poduzeti sljedećeg tjedna kada će stići rezultati pretraga memorija računala.

Skidali fotografije djevojčica

Naši policajci ipak nisu imali toliko posla kao kolege iz ostalih policijskih uprava. Riječ je o fotografijama djevojčica svih dobi koje su kompjutoraši mogli preuzeti s internetskih stranica Hrvatskog astronomskog društva. Te je stranice izmijenio nepoznati haker iz jedne zapadnoeuropske zemlje. Haker je potpuno izmijenio izgled internetske stranice na koju je postavio 99 pornografskih fotografija. Prva prijava policiji stigla je od jednog pružatelja internetskih usluga čiji su djelatnici uočili kako na jednoj staroj i slabo posjećenoj internetskoj stranici iznimno brzo raste broj posjetitelja. U samo tri dana stranicu je posjetilo 144.115 računala, a zabilježeno je više od dva milijuna pristupa slika i to iz 170 svjetskih zemalja. U Hrvatskoj je stranica učitana s 282 računala i 187 telekomunikacijskih priključaka pomoću kojih su fotografije bile skidane.

Gledanje fotografija nije kažnjivo

U našoj su Policijskoj upravi prvog i drugog dana akcije obavljene samo dvije pretrage, a do kraja tjedna na području županije zaplijenjena su još tri osobna računala korisnika koji su zabilježeni kao posjetitelji spomenute hakirane internetske stranice. Nije, međutim, poznato jesu li petorica osumnjičenih samo gledala fotografije ili su ih pohranjivali na vlastita računala. Ako su fotografije „samo" gledali, onda su prema zakonu nedužni jer gledanje takvih fotografija nije kazneno djelo. Skidanje takvih fotografija je, s druge pak strane, težak zločin za kojeg je predviđena i zatvorska kazna. Akcija „Sledgehammer" ili u našem prijevodu „Malj" na području županije nije zaključena jer se svakim danom javljaju novi podaci koji bi mogli dovesti do širenja istrage.

Osumnjičeni računalni pedofil iz Svete Ane?

Prema neslužbenim informacijama, jedan od petorice računalnih pedofila dolazi iz Svete Ane. Riječ je o 18-godišnjem mladiću kojemu su policajci prošloga tjedna pretražili kuću i oduzeli stolno prijenosno računalo zbog toga što je njegov posjet hakiranoj stranici bio zabilježen na serveru pružatelja internetskih usluga.

Komentari su zatvoreni.