Take a fresh look at your lifestyle.

Križevačka voda zdrava – bez okusa, mirisa i bakterija


Sudeći po nalazima prve ovogodišnje analize zdravstvene ispravnosti vode, građane Križevaca ne može snaći sudbina zagrebačkih Vrbana kad je riječ o vodi za piće. U cijelom gradu može je se ispijati bez brige za zdravlje. Komunalno poduzeće je naime od županijskog Zavoda za javno zdravstvo naručilo analizu zdravstvene ispravnosti vode za piće, a najmanje jednom godišnje o tome je obavezno, sukladno zakonskim obvezama, izvijestiti i javnost. Uzorke vode na sedam različitih mjesta u gradu uzeli su djelatnici križevačke ispostave Zavoda, i to u razdoblju od 23. siječnja do 6. veljače.

Uzorci su vođeni kao voda za piće i istočeni su iz, stoji u izvješću, kategorije javnog vodovoda nakon prerade i dezinfekcije. Analizirana je voda iz Lepušićeve ulice (koja još uvijek nema pravu kanalizaciju), iz lokala Stari mlin, lokala DM u Koruškoj, izljevnog mjesta u WC-u u Koprivničkoj ulici, crpilišta Vratno, sanitarnog čvora na Trsteniku te sela Sveta Helena.

Izvješće koje je potpisala županijska Služba za zdravstvenu ekologiju pokazuje da je na svim tim lokacijama voda zdravstveno ispravna – nema mirisa ni okusa, slabo je mutna, s prihvatljivim količinama klora i željeza.

Važno je i da ne sadrži bakterije escherichije coli i enterokoka, što govori da zadovoljava sve uvjete propisane Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti. Rukovoditelj Radne jedinice vodoopskrba u KP-u, Darko Kozarić, ističe da se svaka analiza radi s različitim uzorcima i kako ni prijašnjih godina u Križevcima i okolici nije bilo nezdrave vode. Sljedeća analiza bit će za tri mjeseca.

Komentari su zatvoreni.