Take a fresh look at your lifestyle.

Ukoričena je povijest humanosti u Križevcima


Drvo oskoruše koje raste uz trošnu klijet u mjestu Kostajnik kod Koprivnice, a za koju je saznao da je kao mladica bila prenešena u torbi vojnika koji se borio kod Solferina, bila je dr. Franji Husincu, poznatom križevačkom kirurgu i publicistu, dodatni motiv istraži kako se u ovome, križevačkom kraju, razvijao Crveni križ, velika svjetska humanitarna organizacija osnovana upravo radi zbrinjavanja stradalnika u bitci kod Solferina 1859. godine. To je dr. Husinec, predsjednik Gradskog društva CK, rekao u prigodi promocije svoje knjige 110 godina Crvenog križa u Križevcima, okupljenim aktivistima, volonterima i ostalim ljudima dobre volje.


Knjiga je izašla kao poklon uz obljetnicu Gradskog društva, osnovanog 1897. godine, i opisuje događaje od nastanka kad je podružnica u Križevima brojala 48 članova, do današnjih dana kad je CK ugledna ustanova kojoj je i dalje temelj djelovanja skrb za najugroženije, njega i pomoć najpotrebnijima. Djelo je pripremano oko godinu dana i sadrži gotovo sve dostupne podatke – imena, zbivanja, situacije – iz stoljetne povijesti CK-a, koja se može motriti i kao povijest human(itar)osti u Križevcima.

"Crveni križ okuplja pod svojom zastavom sve ljude dobre volje, neovisno o političkim okolnostima koje su znale biti i nepovoljne", napominje autor, i nastavlja da je CK u gradu vodio i pučku kuhinju s 250 obroka dnevno. Priloge za siromašne građane davali su članovi Društva, a u vrijeme 1. Svjetskog rata vodili su i bolnicu. Uloga CK-a jača između ratova, kada se provodi razni tečajevi prve pomoći i njege, a posebno se razvija i akcija solidarnosti. Među istaknutim ličnostima koje su vodile Društvo bili su i dr. Fran Gundrum i biskup Julije Drohobecki.
I u sljedećm svjetskom ratu u Križevcima je CK nezaobilazan, o čemu je Husinec također prikupio dosta podataka, navodeći da se volonteri i aktivisti educiraju zbog manjka liječnika.

Uloga organizacije ne mijenja se ni u mirnodopskim uvjetima -čišćenje i saniranje bunara, organiziranje cijepljenja protiv zaraznih bolesti, samo su neka od polja društvenog i humanog djelovanja. 60-ih godina po gradskoj okolici ide i pokretni mamograf, a kroz više desetljeća priređuju se razni obrazovni tečajevi za zanimanja, čime se podizala i razina pismenosti. Oblikuje se i akcija solidarnost na djelu koja je prisutna i danas, dok je služba kućne njege iz 1983. godine bila prva takva usluga u ovom dijelu Hrvatske.

Ni u Domovinskom ratu nije drukčije – postoje stalna dežurstva s ljudima uvijek spremnima pomoći i uskočiti kome god i kadgod treba.
Svo vrijeme, više od pola stoljeća, u Crvenom križu veliki obol dobročiniteljstvu daju i mnogi, vrlo agilni darivatelji, koji zadnjih godina donose godišnje preko 1000 doza krvi za spašavanje života. Dobrovoljni darivatelji krvi danas su gotovo istoznačnica za Crveni križ. Ni u Domovinskom ratu nije drukčije – postoje stalna dežurstva s ljudima uvijek spremnima pomoći i uskočiti kome god i kadgod treba.

Obzirom da je knjiga izašla u izdanju križevačkog ogranka Matice hrvatske, o značenju i važnosti takvog djela i za grad i za hrvatski narod govorio je potpredsjednik MH-a Stjepan Sučić, dok je recenzentica knjige Jelena Borošak Marjanović iz Povijesnog muzeja pohvalila studiozan i temeljit rad i obradu povijesnih podataka, koji, premda nemaju znanstvenih pretenzija, čuvaju uspomenu na događaje i male ljude velikih moralnih osobina.


Na objavi knjige i obljetnici Gradskog društva Crvenog križa čestitali su i ravnateljica Društva Đurđa Kopseak, izvršna direktorica Hrvatskog Crvenog križa Vera Pleše-Golubović, župan Darko Koren i gradonačelnik Branko Hrg.


Iskazana je želja da se Crveni križ u suvremeno vrijeme, uz postojeće djelovanje socijalne skrbi i altruizma, ubuduće bori i pomaže ljudima protiv međusobne otuđenosti.


Husinec je ujedno zahvalio svim aktivistima društva, kojih je tek dio stao u Veliku dvoranu Hrvatskog doma, svim volonterima, liječnicima, bivšim, bilo živućim bilo pokojnim tajnicima i predsjednicima Društva, lokalnim vlastim, pozdravivši usklikom Neka živi neka cvate naše Gradsko društvo Crvenog križa. Na svečnosti je domoljubne pjesme izveo mješoviti zbor HPD Kalnik.

Komentari su zatvoreni.