Take a fresh look at your lifestyle.

Sada Maša stigne učiti na miru

KRIŽEVCI – Srce mi se stisnulo kad mi je kći rekla da za test iz fizike mora učiti u tramvaju jer se jedino tamo može koncentrirati. U tom sam trenutku odlučila da prodamo stan u Zagrebu i preselimo se negdje gdje će Maša moći biti bliže svojim konjima – prisjeća se majka Maše Schneider, aktualne juniorske prvakinje u dresurnom jahanju, mr. Žaneta Barišić-Schneider, savjetnica za narodne knjižnice u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Naime, Maša (18), sada učenica veterinarskog usmjerenja križevačke Gospodarske škole, od Ksavera, gdje su imali stan, do staje u Popovcu i natrag putovala je po četiri sata tramvajem i autobusom i još dva sata provodila tamo s konjima, pa je navikla učiti u tramvaju. No, skromna i staložena Maša, kako majka opisuje svoju kćer, nije nagovarala roditelje.

– Sada sam ja putnik, no ne smatram se žrtvom kada vidim da moja kći ima puno bolje uvjete za bavljenje svojim konjima – kaže majka Barišić-Schneider. Prvakinji Maši škola je sada u susjedstvu, a njeni Saron i Hidalgo su u staji koju su sagradili u dvorištu pokraj kuće.

– Moj dan započinje u 7 sati hranjenjem konja, a poslije škole do 19 sati čistim staju, jašem i treniram konje. Oko 20 sati ih hranim. Sada imam više vremena i za učenje i za izlaske – kaže Maša, koja se o svojim konjima brine sama, osim kad je negdje na natjecanjima ili kad ljeti trenira u Rovinju. Naime, Maša je članica KK Sveta Eufemija iz Rovinja do kojih ju je odveo njen prvi konj Saron.

– Moj Saron potječe iz uzgajivačnice trakenerskih konja Haber iz Rovinja. Kad sam ga kupila, imao je problem s kralježnicom i mišićima. Njegova tadašnja vlasnica rekla mi je otkud potječe i ja sam stupila u kontak s uzgajivačnicom. Haberovi su me otada puno naučili o konjima.

Saronu smo uspjeli popraviti stanje, a na konju moje trenerice Mirjane Haber postala sam i prvakinja – kaže Maša. Njena majka dodaje da Maša tamo odrađuje svoje treninge. Čisti staje, hrani konje i radi sve što treba kako bi naučila što više o trakenerskoj pasmini.

O njima piše i maturalni rad, a nada se da će jednoga dana i sama imati uzgajivačnicu trakenerskih konja, zato bi željela poslije studija na VGU studirati i konjogojstvo u Irskoj ili Engleskoj.

Cezara je spasila od klaonice

No, u Mašinoj staji, uz trakenera Sarona i 4-godišnjeg ljepotana Hidalga, od idućeg tjedna bit će i 3-godišnji engleski punokrvnjak Cezar. Tog neujahanog konja Maša spašava od klaonice. – Nadam se da ću Cezara uspjeti ujahati i potom prodati vlasniku koji će ga željeti.

Komentari su zatvoreni.