Take a fresh look at your lifestyle.

‘Partizanku’ iz vojarne uklonili tek nakon reakcija alergičnih građana!

Upravni odjel za stambeno komunalne djelatnosti Grada Križevaca još danas obavještava javnost da je potrebno provoditi mjere za suzbijanje i uklanjanje ambrozije, kojoj je razdoblje cvatnje kasno ljeto.
Budući se radi o biljki – velikom neprijatelju osoba koje pate od nosnih alergija, ali i korovu koji šteti poljoprivrednim oranicama, bitno je da ga vlasnici obrađenog i neobrađenog zemljišta više puta godišnje uklanjaju.

Pojava se može prijaviti komunalnom redaru, a upravo je jučer primljena prijava na ambroziju u Gornjim Vinama, kaže redar Joža Roganec. On je dužan vlasnika polja prijaviti poljoprivrednoj inspekciji, koja izdaje nalog za uklanjanje. Ako, najčešće u roku od tjedan dana, ne budu poduzete mjere koje će ambroziju ukloniti, vlasnik zemlje može dobiti prekršajnu prijavu.

Fitoinspektorica Irena Gregurec napominje da je korov najbolje bilo pokositi, i to prije cvatnje, ali i sad ga valja odmah suzbiti, jer se pelud opasno i brzo širi. Preporučuje agrotehničke (obrada tla, pravovremena sjetva i gnojidba kulture, prašenje strništa i neobrađenuz poljoprivrednih površina), mehaničke (okopavanje, pljevljenje, pročupavanje biljaka redovitom košnjom, tanjuranjem), kemijske (uporaba učinkovitih herbicida koji imaju dozvolu za promet i primjenu u Hrvatskoj za suzbijanje ambrozije) mjere.

No što to vrijedi kad ambrozije ima i na javnim urbanim, ne samo poljoprivrednim površinama, pa su je alergični građani osjetili i unutar bivše vojarne.

Partizanka je skoro okupirala zemljišta u vojarni, koje je dijelom i gradsko vlasništvo, pa je susjede iz ulice Stjepana Radića čudila nebriga gradskih službi prema toj pošasti u kompleksu na kojem bi trebalo izrasti toliko toga korisnoga za grad…

Tek nakon telefonskih reakcija ambrozija je ondje ovih dana pokošena, a zanimljivo je da se komunalni redar Roganec začudio kad smo ga pitali je li to kosi Franjo Hrg, inače brat gradonačelnika Branka, a koji je u lipnju dobio koncesiju za košnju u vojarni. Redar je kazao da su to obavila trojica radnika koji i inače kose taj prostor.

Bez obzira na problem ambrozije koji je u vojarni sada riješen, barem privremeno, građani upozoravaju da te alergogene biljke mjestimično još ima i u najboljoj hrvatskoj poduzetničkoj zoni u Teslinoj, prigradskim Mladinama, kao i u nekim gradskim ulicama.

Komentari su zatvoreni.