Take a fresh look at your lifestyle.

Svečano koncertirali za tri velike obljetnice


Zvucima koračnice San Carlo i defileom Križevačkih mažoretkinja Velikom dvoranom počeo je preksinoć svečani koncert Gradskog puhačkog orkestra Križevci. Prepuna dvorana Hrvatskog doma najbolje je pokazala podršku Križevčana gradskom orkestru, koji ove godine slavi tri velike obljetnice: 160 godina prvog poznatog pisanog spomena puhačke glazbe u Križevcima, 15 godina od ponovnog okupljanja članova i obnove rada orkestra, te 10 godina rada profesora Marija Komazina kao dirigenta križevačkog orkestra. Cjelovečernjim glazbenim spektaklom s izvedbama djela svjetskih skladatelja križevački je orkestar još jednom pokazao kako ga s pravom svrstavaju u sam vrh puhačke glazbe u Hrvatskoj, s već poluprofesionalnim predznakom.


Dašak irskog i škotskog folklora udahnule su zatim dvije križevačke profesorice, Ana Iverac i Jelka Vukobratović, na solo flautama u skladbi Celtic Flutes skladatelja Kurta Gäblea, jednom od najpopularnijih djela pisanih za puhački orkestar uopće. Iz istog, Ujedinjenog kraljevstva dolazi i Prva suita u Es-duru skladatelja Gustava Holsta, koju su križevački puhači izveli u sva tri stavka: Chaconna, Intermezzo i March. Nezaobilazni dio repertoara bili su i moćni Bugarski plesovi Franca Cesarinija, koji su već postali omiljeni i rado prepoznati od križevačke publike.


U plejadi američkih skladatelja, križevački orkestar izveo je Turkey Trot svjetski poznatog Leonarda Bernsteina, odnosno stavak iz njegova djela Divertimento koje istražuje duhovite mogućnosti orkestra i pojedinih instrumenata. U posebnom gostovanju trojice solista, eminentnih profesora trube Rudolfa Homena, Tomislava Špoljara i Igora Hrusteka izvedena je i skladba Bugler’s Holliday skladatelja Leroya Andersona, čijim su ritmom brze polke orkestar i gosti oduševili križevačku publiku, pogotovo bravurama izvedenim na trubama tehnikom "trostrukog" jezika.


U jednoj kompoziciji izvedenoj na koncertu, Gershwinov se Amerikanac u Parizu susreo s francuskom kulturom i glazbom koje su u njemu, stasalom na temeljima američkog jazza, probudile nostalgiju za blues i jazz glazbom domovine. Maestro Komazin je prije deset godina bio Metkovac u Križevcima, mladi profesor klarineta koji je preuzeo profesionalno vodstvo nad križevačkim orkestrom. Danas, deset godina kasnije, profesor Komazin je i Križevčanin, ponosan na uspjehe i rezultate puhačkog orkestra, mladih glazbenika i entuzijasta s kojima dijeli i njeguje ljubav prema glazbi i muziciranju.


Maestru slavljeniku su na kraju koncerta članovi orkestra, zajedno s predsjednikom udruge Krunoslavom Stijepanom Šimuncem, priredili malo iznenađenje, zdravicu šampanjcem, kojoj su se pridružili i koprivničko-križevački župan Darko Koren te gradonačelnik Križevaca Branko Hrg. Nakon odsviranog bisa, u ugodnom prostoru Kluba kulture, ispod Velike dvorane, upriličen je prigodni domjenak s druženjem. Donacijama posjetitelja za nabavku novih odijela sviračima orkestra prikupljeno je 4060 kuna.

Komentari su zatvoreni.