Take a fresh look at your lifestyle.

I učenje o hrani je priprema za EU

POLJOPRIVREDA Ciljevi projekta Tempus
Visoko gospodarsko učilište u Križevcima od danas je domaćin dvodnevne završne konferencije sudionika trogodišnjega europskog projekta Tempus o izazovima u visokom obrazovanju poljoprivrednih stručnjaka u Hrvatskoj, Nizozemskoj, Mađarskoj i Velikoj Britaniji. Projekt je proveden zajedničkom suradnjom križevačkog Učilišta i nizozemskog sveučilišta iz Wageningena.

Tradicija i budućnost
Koordinatorica projekta mr. Renata Husinec podsjetila je na povijesnu ulogu križevačkog Učilišta u obrazovanju poljoprivrednih stručnjaka u proteklih 149 godina djelovanja, a dekan dr. Vinko Pintić izrazio je uvjerenje da će rezultati i iskustva stečena tijekom projekta pridonijeti još boljem razvoju stručnih studija ne samo u Križevcima nego i u drugim visokoškolskim ustanovama u Hrvatskoj.

Potrebno je posložiti sve mehanizme kako bi i hrvatska poljoprivreda bila konkurentna

Potrebno je posložiti sve mehanizme kako bi i hrvatska poljoprivreda bila konkurentna

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvitka Josip Kraljičković kazao je da će ministarstvo i dalje podupirati cjeloživotno obrazovanje samih stručnjaka i proizvođača hrane u sklopu priprema za ulazak Hrvatske u EU, spomenuvši dobru suradnju s Koprivničko-križevačkom županijom i Gradom Križevcima.

Pohvalio je i suradnju s Nizozemskom. Župan Darko Koren i gradonačelnik Branko Hrg čestitali su na uspješnim rezultatima u provedbi projekta koji je još više povezao VGU s međunarodnim institucijama i potvrdio njegov primat u visokom obrazovanju na području županije.

Poljoprivreda je sve više u središtu pozornosti u svijetu, s održivim razvojem, primjenom novih tehnologija, proizvodnji zdrave hrane i očuvanjem okoliša, što iziskuje stalno obrazovanje stručnjaka, potvrdio je i Rien Komen, prodekan nizozemskog sveučilišta i direktor Poslovne škole iz Wageningena.

Hrana u županiji
Iznesena su i iskustva u proizvodnji i preradi hrane, mesa, mlijeka i povrća u Koprivničko-križevačkoj županiji i Međimurju. Sudionici konferencije složili su se da je razmjena iskustava bila obostrano korisna, da su i sami štošta naučili iz Hrvatske i križevačkog Učilišta. Ujedno su poručili da su uspjesi trogodišnje suradnje na zajedničkom projektu temeljni kamen za nove projekte u sklopu mreže poljoprivrednih učilišta i fakulteta iz Hrvatske i Europe.

Komentari su zatvoreni.