Take a fresh look at your lifestyle.

Zvjezdarnica će biti malen korak za nas, ali veliki skok za Križevce

Večeras će biti teže locirati Jupiterove mjesece jer je dosta oblačno, no zato se evo naziru i Alkaid, Mizar, a i dio Kasiopeje

Antun Martinović (30) iz Križevaca nedavno je kupio teleskop i konzultirao astronomskog entuzijasta Ratka Matića (54), te se skupa s njim vinuo u promatranje neba. Već skoro mjesec dana večeri provode pod zvijezdama, a bili smo s njima u Selancu nedaleko grada, mjesta njihove najčešće “misije”.


– U 23 sata gase se svjetla kod crkve i onda je gotovo mrkli mrak, nužan za gledanje neba, jer za precizno uočavanje nebeskih tijela ne smije biti umjetnog osvjetljenja – upozorava Ratko, dok Antun namještava teleskop prema Jupiteru, određujući fokus.

– Ovaj teleskop povećava do 250 puta, što i nije puno, ali je zahvalno za višesatnu aktivnost. Cilj nam je večeras naći i neke od maglica iz tzv. Messierovih objekata – ističe Antun. Ratko je ponio i mape neba iz lipnja i prvih dana kolovoza, da bi svoje empirijske nalaze obojica potkrijepili i teorijskim pregledima, a o astronomiji se informiraju i iz stručnih časopisa i radijskih emisija.

– Najvidljiviji su večeras Vega u zviježđu Lire i Deneb u Labudu, jer su i “blizu”, oko 930 svjetlosnih godina, ali uhvatimo za vedre noći i objekte od 2 milijuna svjetlosnih godina – priznaje Ratko, a Tonč otkriva da za njihovih noćnih “pohoda” nisu bili nikome sumnjivi.

– Dva su nas pajdaša vidjela i pozvala da s njima pričamo o zvijezdama, a sve češće i u Križevcima nas pitaju kad opet idemo u gledanje neba.

Čitateljima poručuju da večeras pogledaju iznad sebe jer će oko ponoći biti kulminacija meteorske kiše, tzv. Perzeida ili suza sv. Lovre. Ratko podsjeća da je jučer bilo i točno 10 godina od zadnje potpune pomrčine Sunca vidljive u nas, dok Tonč najavljuje mogućnost da se u sklopu buduće Srednje škole Ivana Seljanca u bivšoj vojarni izgradi zvjezdarnica!

Komentari su zatvoreni.