Take a fresh look at your lifestyle.

Podravka maloj križevačkoj pekarnici greškom uplatila 10 mil. kuna!

Otkriven novi sporni financijski plasman Mali križevački pogon osnovan je prije nekoliko godina, odmah je počeo proizvoditi tjesteninu za Podravku i pokriva čak trećinu njezinih potreba.

KOPRIVNICA – U moru spornih financijskih plasmana koje Podravkin Nadzorni odbor još uvijek zbraja, a zasad službeno procjenjuje na 310 milijuna kuna, isplivao je i kredit od deset milijuna kuna koji je koprivnički prehrambeni div ove godine dao malom križevačkom pekarskom pogonu. Njega je prekjučer spomenuo Ljubo Jurčić, šef NO-a, za obraćanja koprivničkim vijećnicima.

Riječje o tvrtki Gradec d.o.o., registriranoj za proizvodnju kruha, peciva, svježe tjestenine i kolača te za prijevoz robe, koja ima samo sedam zaposlenih, a u vlasništvu je Zvonka Belje, umirovljenog pukovnika HV-a. Mali križevački pogon osnovan je prije nekoliko godina, odmah je počeo proizvoditi tjesteninu za Podravku i pokriva čak trećinu njezinih potreba.
O razmjerima toga poslovnog odnosa ponešto govori da je Podravka bila zastupnikom za distribuciju tjestenina Barille, jednoga od najpoznatijih svjetskih proizvođača.

U Podravki o tome poslovnom “dealu” i o novcu koji su plasirali Beljinoj tvrtki jučer nisu željeli razgovarati. Iz Korporativnih komunikacija poručeno nam je kako to i ne mogu jer je taj slučaj predmetom istrage.
– Beljo je samo jedan od povlaštenih Podravkinih dobavljača, kojima se roba plaća odmah. Takav je sustav uspostavljen nakon što je Zdravko Šestak postao šefom uprave, a kriteriji su jasni: ako je vlasnik tvrtke član HDZ-a ili rodbinski povezan s onime s kime treba biti povezan, tada nema problema s plaćanjem. Drugi mogu čekati, kazao nam je izvor iz Podravke upućen u tijekove nabave sirovina.

Vlasnik Gradeca jučer je izjavio kako je Podravkinih deset milijuna kuna kod njega završilo – pukim slučajem.
– U subotu 5. rujna ove godine stigla mi je uplata na žiro-račun od oko deset milijuna kuna, a primijetio sam sam da je riječ o pogrešnoj doznaci. U ponedjeljak 7. rujna isti iznos vratio sam Podravki. To je za mene svršena priča – ustvrdio je jučer Beljo.

– Nema tu slučajnosti. Vjerujem da će se otkriti prava namjena toga novca. Gradec d.o.o. za sada je za Podravku otvorena stavka – izjavio je, pak, jučer Jurčić.
Doznaje se kako je sporna 10-milijunska transakcija predmetom ne samo interne Podravkine revizije, nego i policijsko-uskočke istrage o aferi Podravka.

Tvrtka osnovana samo kako bi radila za Podravku. Prema tvrdnjama Zvonka Belje, Gradec d.o.o. s Podravkom surađuje zadnjih pet godina. – Potpisujemo jednogodišnje ugovore, a visina ugovora je oko milijun eura na godinu – otkrio je on. Prema podacima iz Fine, lanjski ukupni prihodi križevačkog pogona iznosili su oko 7,5 milijuna kuna, a preklani dva milijuna kuna manje. To će reći da križevački pogon radi isključivo za Podravku, pogotovo nakon što je nedavno ugasio proizvodnju kruha i peciva za lokalno, križevačko tržište. (VL)

Komentari su zatvoreni.