Take a fresh look at your lifestyle.

Grad će jamčiti povrat studentskih kredita

KRIŽEVCI – Da pronaći jamca za kredit nije baš jednostavno, a u posljednje vrijeme još i teže uvjerili su se mnogi, pa i popriličan broj križevačkih studenata kojima treba potpis nekog rođaka ili prijatelja kao osiguranje otplate studentskih kredita. Stoga se obraćaju i gradskoj vlasti s pitanjima o mogućnosti kreditnog jamstva.
– U svojim zahtjevima navode da su vrlo dobri odnosno odlični učenici, a  neki na žalost nemaju roditelje ili ne žive s njima ili su roditelji u teškim socio-ekonomskim prilikama, odnosno prema uvjetima banke ne mogu biti  sudužnici i banka prema svojim internim pravilima vrlo striktno se drži tih kriterija i na žalost ne odobrava studentima kredite, izvijestio je pročelnik za društvene djelatnosti Mladen Tenodi.

 Stoga će Grad Križevci biti jamac studentima iz obitelji koje primaju novčanu pomoć od Grada ili Centra za socijalnu skrb, ili su u njima jedan ili oba roditelja bez svoje krivnje ostali bez posla, ili ako rade a duže od tri mjeseca nisu primili plaću.
Također, Grad će biti sudužnik studentima čije se obitelji bave isključivo ili dodatno poljoprivredom, a nisu u sustavu PDV-a. Ipak, da bi ostvarili jamstvo Grada morat će imati najmanje vrlo dobar opći uspjeh u srednjoj školi, a na studiju prosjek ocjena od barem 3,5.
– Mi smo s ovom odlukom u stvari zatvorili, da tak velim, još zadnju rupu u tom sustavu stipendiranja i kreditiranja studenata, jer nam je za sad ova populacija, znači onih studenata koji su bili u najvećem problemu u stvari bila izvan sustava, imali smo tu problema, nismo nikak mogli pronaći model kak to riješiti. Na ovaj način više ne bi nitko tko želi dići studentski kredit trebal ostati bez mogućnosti da ga digne, zaključio je gradonačelnik Branko Hrg po usvajanju odluke.

Više od 130 križevačkih visokoškolaca korisnici su studentskih kredita za koje su im iz gradskog proračuna pokrivene kamate, a ukoliko završe u roku i zaposle se na području grada krediti im se pretvaraju u stipendije. (RKC)

Komentari su zatvoreni.