Take a fresh look at your lifestyle.

Katedralni zbor gostuje u Zadru i Splitu

Nakon što je prošle nedjelje povodom blagdana sv. Ilije Katedralni pjevački zbor Križevci sudjelovao na grkokatoličkoj liturgiji na najvišem vrhu Žumberka – Sv. Geri, ovog se vikenda spremaju na kraću, dvodnevnu ljetnu turneju u Zadar i Split. Za rujan također najavljuju godišnji koncert koji će se održati u danima sv. Marka Križevčanina, kao i na svetu liturgiju večer uoči blagdana našeg križevačkog sveca.

U subotu i nedjelju će križevački katedralnici na poziv o. Milana Stipića, župnika u Radatovićima na Žumberku, inače zaduženog za grkokatolike u Dalmaciji, pod ravnanjem Ozrena Bogdanovića pjevati liturgije u zadarskoj crkvi Gospe od Zdravlja i splitskoj Gospe Uskočke na Dobriću, pjevajući djela Čajkovskog, Mokranjca, Bortnjanskog i drugih,  kao i skladbe žumberačkih napjeva, a sve pod pastirskom brigom katedralnog župnika u Križevcima, preč. Mihajla Simunovića.

Bit će to prvo veće gostovanje zbora starog tek nešto više od godinu dana koji svake treće nedjelje u mjesecu pjeva grkokatoličke liturgije u križevačkoj katedrali Presvete Trojice. Zbor je, podsjetimo, osnovan radi očuvanja križevačke gornjogradske tradicije odlaženja i pjevanja na sv. liturgijama istočnog katoličkog obreda. Članovi zbora smatraju kako je potrebno približiti odnose katolika istočnog obreda (grkokatolika) s onima zapadnog obreda (rimokatolika) u Križevcima kako bi se ponovno naučilo cijeniti bogatstvo istočne liturgije i njezine glazbe, a pohvalno je da Križevčani to svjedoče svojim dolaskom na liturgije u sve većem broju.

Komentari su zatvoreni.