Take a fresh look at your lifestyle.

Vrbovec 31. put poziva na ‘Kaj su jeli naši stari’

U Vrbovcu će se od 26. do 28. kolovoza 2011. održati 31. po redu tradicionalna turističko-kulinarska manifestacija „Kaj su jeli naši stari“ u organizaciji Turističke zajednice grada Vrbovca i pod visokim pokroviteljstvom Vlade RH. Ova atraktivna manifestacija tradicije, običaja i kulture u prvi plan stavlja tradiciju pripreme hrane ponajprije vrbovečkog kraja, po originalnim starim receptima, te također pokazujemo kaj su jeli stari naših susjeda i prijatelja. Tako će ove godine folklorno društvo „A. G. Matoš“ iz Tovarnika  u sklopu bogatog programa koji očekuje sve goste u Vrbovcu predstaviti  srijemsku kuhinju, dok će članovi KUD-a „Dr. Ante Starčević“ iz Gospića prikazati specijalitete ličke kuhinje. Neće izostati ni specijaliteti slavonske kuhinje, koj eće predstaviti članovi KUD-a „Trenk“ iz Nove Gradiške. Dakako tu su i udruge žena iz prijateljskih nam mjesta, Zrinskog Toplovca i Gornje Dubrave koji nam pokazuju bilogorsku i međimursku kuhinju. Ove godine će nam doći i susjedi iz Ivanić Grada sa specijalitetima od buče.

Udruge žena vrbovečkog kraja, koje su srce ove manifestacije, predstavit će jela svojih sela za „prošćenje“, zatim će u nedjelju prirediti jela od kiselog zelja  uz sponzorstvo „Prehrane“ Varaždin. Valja naglasiti da će udruge žena ove godine prirediti i štruklijadu pod nazivom „Mamica su štrukle pekli“ koja će se održati 27.8. u 13:00 sati. Štruklijada će privući mnogobrojne obožavatelje domaćih štrukli, a posjetitelji će moći kupiti kupiti „lakat štruklja“ za 10 kuna, uz  nadjev po volji! Organizator se pobrinuo da HŽ ponovno doveze posjetitelje iz Zagreba i okolice posebnim izletničkim vlakom „Potepuh“ koji i u subotu i nedjelju s Glavnog kolodvora kreće u 10,22 sati, a  vraća se u 18,05 sati u subotu, a u 20:02 sati u nedjelju. Više o programu manifestacije može se saznati na web sjedištu Turističke zajednice Grada Vrbovca ili pozivom na broj telefona direktorice ureda Ane Bakar 098-296294.

Generalni sponzor manifestacije „Kaj su jeli naši stari“ PIK Vrbovec također priprema iznenađenje za ovogodišnju manifestaciju – naime, proizvest će posebnu mortadelu tešku 120 kg, koja će se moći  kupiti u Vrbovcu u sklopu ovogodišnje manifestacije „Kaj su jeli naši stari“. Kupac ove ogromne mortadele, učinit će i dobro djelo, jer će organizatori manifestacije „Kaj su jeli naši stari“ taj iznos donirati u humanitarne svrhe – konkretno, taj su novac namijenili djeci Centra Stančić. Uz to, PIK Vrbovec za svaku doniranu kunu Centru Stančić poklonit  će još jednu kunu, a proizvest će i „beba“ mortadelu od „svega“ 30 kg, koju će na dar dobiti pobjednik nogometne utakmice „Debeli“ – „Mršavi“ koja se  odigrava u nedjelju 28.8.2011. na stadionu NK „Vrbovec“.

Dan prije ovog zanimljivog nogometnog dvoboja, u subotu 27.8.2011. u sklopu ovogodišnjeg programa „Kaj su jeli naši stari“ svoja će umijeća predstaviti medičari i licitari Zagrebačke županije i Županije iz Krškog koji zajedno sudjeluju u međunarodnom projektu „Put medičarstva i licitarstva“. Uz fina tradicionalna jela, organizatori manifestacije „Kaj su jeli naši stari“ mogu se ove godine podičiti i bogatim kulturno-umjetničkim programom sa čak 3000 sudionika koji će zajedno izvesti oko 115 različitih programa. Bit će tu za svakoga ponešto, a večernje sate obogatit će zvučna glazbena imena: grupa Vatra, Damir Urban, Crvena jabuka, Šokci, Gazde te bendovi Drvenjaki, Rea i Kings. Također, nešto ozbiljniji posjetitelji moći će uživati u pjesmama svoje mladosti uz rock 60-ih i The Cadillac i Borisa Babarovića, a Jelena Radan i Meritas će nas svojom glazbenom čarolijom odvesti u neka druga područja.

Jedna od glavnih izložbi koja predstavlja hrvatsku kulturnu baštinu jest i izložba „Tradicijske frizure i oglavlja“ koju će posjetitelji moći pogledati ususret manifestaciji „Kaj su jeli naši stari“ u prostorijama TZ ZŽ, u Preradovićevoj  42, svakog  radnog dana od 8,00 do 16,00 sati. Izložbu  „Tradicijske frizure i oglavlja“ priredile su Ljiljana Stanko, Zdenka Bartol i Anita Tomašić, a ona nam na životopisan način pokazuje kako su se nekada češljale mlade cure, udane žene i djeca, kako su njegovale svoju dugu, bujnu kosu i čime su je ukrašavale i pokrivale. No, nije to sve, jer i pripadnici muškog roda itekako su vodili brigu da se, pogotovo oni mlađi, dopadnu djevojkama pa su njegovali duge brkove koje su na krajevima uvijali u razne zafrčke, a na glavu su stavljali vrbovečki šešir koji se odlikuje time što je bio obrubljen crnom trakom od koje je na stražnjoj strani bila sačinjena crna ruža.

Komentari su zatvoreni.