Take a fresh look at your lifestyle.

Neočekivano odlični start križevačkih košarkaša oduševio brojne ljubitelje košarke

Križevački ’žapci’, košarkaši kluba Križevci Prigorje financije ovih su dana ’vruća roba’ prigorskog kraja. Gotovo svako dijete u gradu posljednjih je dana pitalo roditelje može li početi trenirati košarku. Umirovljenici, odmarajući na klupi, uspoređuju sadašnju igru i košarkaše s onima iz njihove mladosti. Sve to zahvaljujućiodličnim igrama križevačkog košarkaškog kluba, odnedavno hrvatskog prvoligaša, koji su već uzeli ’skalp’ klubovima Zadra i Splita, košarkaškim legendama.

Pred punim ’Modecom’, sportskom dvoranom OŠ Ljudovita Modeca igrači Prigorja Financija dokazali su sebi, publici i košarkaškoj javnosti da sjajna pobjeda protiv Zadra nije bila slučajno posrtanje košarkaškog velikana nego da Križevci u ovom trenutku pišu doista najzanimljiviju košarkašku priču u Hrvatskoj. Protiv Splita odigrali su još uvjerljivije i u odličnoj utakmici, pred prepunim tribinama i u sjajnoj atmosferi, splitski žuti morali su priznati nadmoć Bujanove družine u gotovo svim elementima igre.
– Nije došlo odjednom, već treću godinu najgledaniji smo klub u Križevcima. Dobro se oglašavamo i uvijek radimo „happening” od utakmica, tu su nagradne igre i voditelji. Imamo dugu košarkašku tradiciju, ali nikad nije bilo nečeg sličnog kod nas – rekao je Dražen Jendriš, sportski direktor kluba i dodao kako su uz Slaven Belupo i Podravku jedini prvoligaši u našoj županiji pa su medijski očekivali veću praćenost.

Zbog odličnih igara, košarkaši Križevaca pravi su jesenski hit u gradu svetog Marka Križevčanina. Njihove utakmice u A1 ligi u prosjeku pogleda oko 1200 gledatelja. Oko igre, igrača i posjećenosti nema velike tajne, osim kada je riječ o klupskom proračunu i naknadama za igrače. Onda su nastupi „silenzio stampa” i tzv. poslovna tajna. To jedino znaju ugovorne strane, poslodavac i zaposlenici.

’Kol’ko para, tol’ko muzike’

Naravno da bi bez snažne novčane potpore bilo iluzorno razmišljati o stabilnom košarkaškom prvoligašu. Križevački poduzetnik Goran Delić okupio je prije nešto više od tri godine ekipu za košarkaški „party” i obećao je sugrađanima prvoligašku košarku. Trener je Zadranin Tihomir Bujan, staložen i radin stručnjak koji je svojevremeno vodio i momčad Zadra. Njegovi pomoćnici su Koprivničanac Marin Zirdum, koji je s Križevčanima osvojio naslov prvaka u A2 ligi sjever i Križevčanin Matej Bolčić.

Pojačanja izvan Križevaca

Većina igrača je izvana jer je takav projekt bilo nemoguće ostvariti s igračima iz Križevaca koji su ponikli u starijem gradskom klubu Radniku. U današnjoj postavi ključnu ulogu imaju iskusni internacionalci Grgat, Glavinić, Čolak, Gligora i Žitko uz potporu eksplozivnog mladog centra Buve iz Cedevite. Kapetan je Križevčanin Ivan Svoboda, a svoje mjesto pod prvoligaškim košarkaškim suncem našao je i domaće gore list Igor Čusek.
– Imali smo najteži ždrijeb, ali smo sve okrenuli u svoju korist. Cilj nam je ostanak u ligi pa ako se ukaže prilika za više, pokušat ćemo i to – kazao je Dražen Jendriš i najavio kup natjecanje u prosincu, gdje ponovno očekuje atraktivne protivnike poput Cedevite ili Cibone.

U klubu će nastojati da ’ludilo’ traje što dulje. Jamče sportsku zabavu za puk i poklonike igre pod obručima u Križevcima, ali i bližoj i daljoj okolici. Popularni ’žapci’ pokušat će doskočiti što dalje, pa i do Lige za prvaka, a onda u križevački sportski hram, možda, navrati i Cedevita. Po načinu ustroja kluba i rezultatima, mnogi Križevčane nazivaju malom Cedevitom. (PL)

Komentari su zatvoreni.