Take a fresh look at your lifestyle.

Djeca autobus čekaju na prometnoj cesti

Učenici OŠ Ljudevita Modeca iz Križevaca dva puta dnevno na najmanje šest mjesta u različitim naseljima riskiraju da na njih naleti automobil. Riječ je o neprikladnim autobusnim stajalištima zbog kojih mališani često čekaju nasred državnih cesti, dok automobili koji onuda prolaze ne mare za to i jure čak i nedozvoljenim brzinama. Možda je najgore u Peskima, prigradskom križevačkom naselju, gdje autobus školarcima staje uz rub ceste, na križanju koje se nalazi na uzbrdici. Preglednost je na tom području nikakva.

Jure kao ludi

– Ovo je katastrofa kako je autobusna stanica riješena. Još je gore što automobili jure kao ludi iako smo o tome obavijestili policiju – rekao je Ivan Šarc (61), koji je rođen u Peskima, i po tom pitanju, kaže, nikada ništa nije učinjeno. Naselje se posljednjih godina povećalo i puno je djece koja dva puta dnevno ovdje čekaju bus i budući da su neprestano zaigrani, svakim prolaskom automobila riskira se nesretni slučaj.

S njim se slaže i Jasna Mandić, koja kaže kako su mještani naselja Peski prije nekoliko godina pokušali u suradnji s Gradom osigurati prostor za autobusno stajalište, no danas je na tom mjestu privatna kuća. Sličnu situacija opisuje i Dražen Bokan, ravnatelj OŠ „Ljudevit Modec”. Kaže kako je u većini naselja gdje je autobusno stajalište problematično nemoguće izgraditi bilo kakvo ugibalište jer su kuće i dvorišne ograde tek metar od prometnice.

Stajališta uz cestu

– Velikih problema imamo u Velikom i Malom Ravenu, zatim Bojnikovcu i Peskima, gdje vozači jure automobilima. Nigdje na području grada nema autobusnih stanica jer se većinom radi o stajalištima uz cestu – rekao je Dražen Bokan i dodao kako se posljednjih 30 godina ništa nije promijenilo. Poseban je problem, kaže, relacija Pesek – Podgajec – Erdovec – Dijankovec gdje je stajalište na zavoju koji je nepregledan.

Poziva roditelje učenika koji primijete bilo kakve probleme da odmah o tome upozore školu jer, kaže, protok informacija je najvažniji.
– Ako autobus kasni deset minuta, nešto nije u redu i u toj bi situaciji roditelji trebali javiti razredniku ili meni taj podatak kako bismo to odmah ispravili jer nam je svima cilj što više povećati sigurnost djece – kazao je Bokan. (PL)

Komentari su zatvoreni.