Take a fresh look at your lifestyle.

Gradski proračun – Iduće godine manje novca

KRIŽEVCI – Gradski proračun za iduću, 2012., godinu iznosi 69,5 milijuna kuna. Vladajuća gradska koalicija HSS-HDZ glasala je za, SDP protiv, a predsjednik Vijeća nije dozvolio mogućnost odgovaranja na upite vijećnika. Tako bi se otprilike moglo opisati prošlotjedno izglasavanje novog iznosa gradske blagajne na nedavno održanoj sjednici Gradskog vijeća. Dok su vladajući, haesesovi i hadezeovi vijećnici, digli ruku za novi proračun, SDP-ovi su ostali protiv.
U izračunu budućeg gradskog budžeta vidljivo je smanjenje gradskih prihoda. Prvenstveno, prihodi od poreza iduće godine trebali bi u odnosu na 2011. godinu biti manji za čak šest posto, a ukupno svi prihodi bit će vjerojatno smanjeni za sedam posto.

 

Pomoći iz državnog proračuna također su manje i to čak za petinu, dok bi se prihodi od imovine trebali smanjiti za čak četvrtinu.
– Posebno me zabrinjava dio proračuna gdje govorimo da će se prihodi od poreza smanjiti s nešto više od 28 milijuna kuna na 26 milijuna. To znači da je netko radio projekciju računajući da će nas u gospodarstvu ili onih koji pune proračun biti manje, odnosno više nezaposlenih i nešto tu ne štima – rekao je Ivan Knok, vodeći oporbeni vijećnik, a zasmetalo mu je i predviđeno izdvajanje za društvene djelatnosti. Dijeliti radu brojnih udruga i organizacija i društvenog područja 44 posto, odnosno 30,5 milijuna gradskog novca, kaže, nešto je što si ni bogatiji gradovi ne mogu priuštiti i rastrošno je za recesijsko razdoblje.

Iz redova SDP-a, svoje mišljenje o donošenju proračuna rekla je i Nada Šegrt. Tvrdi kako nije moguće stvarno procijeniti je li najavljeno smanjenje prihoda dovoljno budući da je izostao rebalans sadašnjeg proračuna.
– U obrazloženjima piše da je proračun rađen na bazi podataka o izvršenju proračuna od siječnja do listopada ove godine, a nema rebalansa – rekla je Nada Šegrt. Sva pitanja iz rasprave ostala su bez odgovora jer je Roko Bašić, hadezeov predsjednik Gradskog vijeća, odmah pozvao na glasovanje, a većina vijećnika potvrdila prijedlog proračuna pa vremena za odgovore nije bilo. (PL)

Komentari su zatvoreni.