Take a fresh look at your lifestyle.

Kreativna radionica izrade plastelina u COOR-u

U Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju u Križevcima s posebnom odgojno–obrazovnoj skupinom učenika od 17. do 21. godine održana je kreativna radionica izrade plastelina, koje su vodile stručne suradnice Miranda Pijuk i Tihana Doskočil te učiteljica Mirjana Vrdoljak. Nakon proučavanja recepta i definiranja namirnica potrebnih za izradu plastelina, poput brašna, soli, vode, ulja, limunske kiseline i jestive boje za kolače, na jednostavan su način dobili plastelin koji su učenici odmah isprobali u izradi raznih figurica. Uspješnu recepturu za izradu plastelina odlučile su podijeliti i s čitateljima portala Križevci.info:

Potrebni sastojci:
– 1 čaša brašna
– 1/2 čaše soli
– 1/2 žlice limunske kiseline
– 1/2 žlice ulja
– 1 čaša vode (ili 3/4 čaše vode ako se želi dobiti tvrđi plastelin)
– jestive boje za kolače

Priprema:
1. U manjoj posudi pomiješajte brašno, sol i limunsku kiselinu. Miješajte pjenjačom i polako ulijevajte vodu i ulje sve dok se masa ne ujednači.
2. Premjestite posudu na vatru pa kuhačom miješajte i kuhajte masu oko 1 min odnosno tako dugo dok ne postane pregusta za miješanje. Tada ju istresite na radnu površinu i rukama još dobro izmijesite dok plastelin ne postane sjajan. Oprezno, jer je masa dosta vruća.
Tada dodajte i jestivu boju po želji i dobro promiješajte (već nekoliko kapi obojat će masu).
3. Plastelin malo rashladite i to je to – spreman je za upotrebu! Ako ga ne želite odmah koristiti stavite ga u plastičnu vrećicu ili posudu i zatvorite poklopcem.
Tako spremljen, plastelin može ostati svjež tjednima.

Komentari su zatvoreni.