Take a fresh look at your lifestyle.

Urediti križevačke crkve kao spomenike za ‘vijeke vjekova’

Križevački vjernici zbog uređenja crkve sv. Ane “preselili” u crkvu sv. Križa, čime je ta konkatedrala opet dobila na važnosti. Rade u korizmi – do Uskrsa bi radovi, vrijedni oko 400.000 kn, trebali biti gotovi, kada bi i povratak u župnu crkvu bio moguć

Križevačka župna crkva sv. Ane u središtu grada vjernicima je nedostupna, no samo radi njihove sigurnosti, jer počela je konačno i njena unutrašnja obnova.
 – Skinuta je žbuka i stara boja sa zidova, do prvog sloja, a nanovo će biti obojani zidovi i uređena rasvjeta, te sanirane sve pukotine – objašnjava vlč. Stjepan Soviček, od jeseni novi voditelj župe, napominjući da bi povratak u crkvu trebao uslijediti oko Uskrsa. Da to bude tako brine se izvođač radova Genc, ovlašten i za obnavljanje sakralnih objekata.

 

Svi radovi su vrijedni 300-400.000 kuna, što bi trebalo biti dostatno i za restauraciju okvira barokne oltarne slike sv. Ane. No, zasigurno će se i vjernici isprsiti u donacijama ne bi li pavlinska bogomolja iz 1689. osvanula osvježenija za sve građane.

I Soviček je nedavno kazao kako “ništa lijepo ne nastaje bez žrtve, pa pozivam sve ljude dobre volje da daruju obnovu župe”. Zbog sv. Ane u skelama vjernici su se preselili u crkvu sv. Križa, od 2010. konkatedralu Bjelovarsko-križevačke biskupije.

– Sve funkcionira dobro, jedino je malo hladno jer nema grijanja, no korizma je pa izdržimo – kazuju polaznici misa, pa i upozoravaju da je “problem što se unutra osjete i neugodni mirisi jer prostor je ipak pun rupa i star.” Zato se, poručuju, “nadamo da će se i ta crkva do kraja obnoviti, riješiti to pitanje za vijeke vjekova”.

– I sv. Križ ima određenu toplinu, već smo se naviknuli iako je unutra hladno, no rijetke su crkve s grijanjem kakvo ima sv. Ana – kaže vlč. Soviček i naglašava, što su spominjali i stručnjaci, da se sadašnjim povećanim posjetom Križu treba skrenuti pažnja i na hitnu sanaciju unutrašnjosti toga kulturnog spomenika, blizu kojeg se na jučerašnji dan prije 615 godina zbio Krvavi sabor križevački, o čemu svjedoči i istoimena slika Otona Ivekovića u crkvi. (VL)

Komentari su zatvoreni.