Take a fresh look at your lifestyle.

Kardinal Bozanić grkokatolicima zaželio još ‘mnogaja ljeta’

Proslava 400 godina Križevačke biskupije. Čestitajući vjernicima istočnoslavenskog obreda njihov jubilej, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić kazao je da je ova 400. godišnjica i dokaz crkvenog zajedništva rimokatolika i grkokatolika u Hrvatskoj

U križevačkoj je katedrali Presvete Trojice arhijerejskom liturgijom sv. Ivana Zlatoustog prema bizantsko-hrvatskom obredu, koju je vodio biskup Nikola Kekić, vladika križevački, obilježen vrhunac 400. obljetnice uspostave Marčanske, tj. Križevačke biskupije.

 

Na svečanosti se okupilo dvadesetak biskupa Hrvatske biskupske konferencije i okolnih zemalja. To je velik događaj za Grkokatoličku crkvu u Hrvatskoj, kojoj je prvostolnica upravo u Križevcima. Po brojnosti mala (sa samo 21500 vjernika, od čega 16.000 u Hrvatskoj), ali teritorijalno velika (Križevačka grkokatolička biskupija obuhvaća područje Hrvatske, Slovenije i BiH), Grkokatolička crkva na našim prostorima postoji od 1611., a obilježje joj je služenje liturgije po istočnom obredu, no vrhovni poglavar im je Papa, kao i rimokatolicima.

Čestitajući vjernicima istočnoslavenskog obreda njihov jubilej, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić kazao je da je ova 400. godišnjica i dokaz crkvenog zajedništva rimokatolika i grkokatolika u Hrvatskoj. Pozvao je “svećenike i vjernike rimokatolike da pomognu braći i sestrama istočnog obreda da žive svoju obrednu posebnost, a svećenike i vjernike istočnog obreda da njeguju i čuvaju svoju obrednu baštinu.”

Bozanić je u propovijedi grkokatolicima zaželio još “mnogaja ljeta”, tj. mnogo godina djelovanja. (VL)

Komentari su zatvoreni.