Take a fresh look at your lifestyle.

Župan Koren prijetio i opsovao kolumnista portala Peru Budiju

Koprivničko-križevački župan protiv slobode izražavanja? Pero Budija, autor na krizevci.info: Župan me gnjusno izvrijeđao. Koren: To su laži i klevete, nismo razgovarali

Koprivničko-križevački župan Darko Koren verbalno je napao kolumnista web portala krizevci.info Peru Budiju, prijeteći mu, psujući ga i vrijeđajući. Bilo je to, prenosi portal, u ponedjeljak oko 16 sati na parkiralištu jednog trgovačkog centra u Križevcima, kad se Crnom Petru, što je pseudonim kojim se Budija služi kao autor kolumni, Koren nimalo ugodno obratio.

– Izlazio sam iz auta i začuo neki glas, pravu galamu. Okrenuo sam se, vidio ga naslonjenog na auto i shvatio da govori meni. Bili smo udaljeni oko sedam metara. Gnjusno me izvrijeđao, od sedmog koljena do ne znam čega, mislio sam da će mu oči ispasti – prisjeća se Budija susreta s moćnikom.

– Ja nisam ni riječ progovorio od šoka i zaprepaštenja, stajao sam kao kip – nastavio je Budija, kojemu je to, čini se, bila tek uvertira u stresno popodne. Naime, navodi krizevci.info, kolumnist se zaputio u policijsku postaju, odlučan prijaviti incident. No, kad je na prijemu rekao u vezi čega dolazi, dodatno se zbunio.
– Odmah su se latili telefona i počeli nekoga zvati, a meni poručili da odem. Došli su mi pred kuću nakon 40-ak minuta s policijskim autom i odveli me u postaju – reče nam Budija.

A kad tamo – Koren izlazi od inspektora. I to kao da je Budiji bio signal da je policija bila pristrana – umjesto da zaprimi prijavu onoga kojemu se prijetilo, prvo je razgovarala s “napadačem”.

“Nije uvijek logično”

Budija je tražio objašnjenje takve “procedure”, na što mu je replicirano da “zakon o policijskom postupku nije uvijek logičan”, nakon čega je ipak odlučio da zbog toga on sam neće dati izjavu.

Crni Petar godinama objavljuje tekstove na portalu, u kojima satirično secira lokalnu križevačku zbilju, dotičući se i gradonačelnika Branka Hrga i Korena, o kojemu je pisao i kad je bila afera s pornografijom na MaxTV-u, sve do nedavnog njegova boravka u SAD-u. Već mu je, kaže, Koren ranije prijetio, a imao je i neugodnosti, od sitnih provokacija do anonimnih pisama, nepoznatih poziva.

Načelnik PP Križevci Abel Car kazao je da Budija može, ako u prijetnji ima kaznenih elemenata, podnijeti prijedlog za kazneni progon Korena, prema članku 129. Kaznenog zakona.
–To može napraviti na policiji ili na Državnom odvjetništvu – ističe načelnik.

Ne čitam ga, ali mi drugi prenesu

Župan Koren nam je kazao da s Budijom nije razgovarao 20 godina, te da u ponedjeljak nije bilo međusobnog kontakta.
– Osim par sekundi pogleda zbog nesreće što smo na istom parkiralištu, nikakvog razgovora nije bilo, bili smo udaljeni 20-ak metara. Ja sam onda otišao kad su mi javili da me prijavio. No, čujem da je sve povukao, ali sad ću ja dići tužbu protiv njega, zbog klevete, to je atak na mene i moju funkciju. On je sve izmislio, a nema ni dokaza ni svjedoka, jer se nije ništa ni dogodilo – poručio je Koren, uz opasku da Budijine tekstove ne čita, ali mu ih drugi prenesu.
(VL)

Komentari su zatvoreni.