Take a fresh look at your lifestyle.

Konzervatori priječe početak gradnje

KRIŽEVCI – Krajem rujna 2010. križevački gradski vijećnici na svojoj su 11. sjednici jednoglasno podržali prodaju više od 3700 četvornih metara zgrada i dvorišta u samom gradskom središtu. Nekretninama u Ulici bana Jelačića i na Trgu bana Lackovića vlasnik je za cijenu od 4,3 milijuna kuna postala tvrtka Učka Marijan, a prihod su sukladno vlasničkim udjelima otprilike popola podijelili Grad Križevci i njegovo Komunalno poduzeće. Gotovo dvije godine kasnije križevačko Gradsko vijeće stiglo je do svoje 27. sjednice, nakon lani započetog pa još brže prekinutog rušenja zgrada prostor stare tržnice ograđen je daskama, no nimalo ne skriva ružnu sliku iza.
– Ne želimo zazivati vraga, ali to je strogi centar grada, pored tog rugla se šeću mnogi ljudi. Tko će biti odgovoran ako se nešto zlo dogodi i može li se investitor prisiliti da ubrza početak radova?, pitanje koje zanima mnoge za govornicom sažeo je SDP-ov vijećnik Sandro Novosel.

Investicijski fond Učka Marijan iza kojeg se ne skriva poznati križevački bankar i poduzetnik Goran Delić, isplatili su još lani i zadnju ratu od dogovorene cijene tog prostora, odgovorio je gradonačelnik Branko Hrg. Iako to više nije gradska imovina novog vlasnika požuruju da nastavi sa započetim poslom, kako je najavljeno gradnje dvije poslovno-stambene zgrade s parkiralištima i dodatnim sadržajima. No na putu ulaganju ispriječili su se konzervatori.
– Upozorio sam sadašnjeg vlasnika da mora to urediti, da se mora pokrenuti, ali definitivno čovjek traži od nas da mu pomognemo da razriješi probleme s konzervatorima, pa ga ne možemo baš niti kriviti za ono što nije u mogućnosti riješiti sam, kazao je Hrg.

A kupac Goran Delić doista se našao u bespuću našeg pravnog sustava; prije nego je zatražio lokacijsku dozvolu, prema uputama konzervatora izrađena je studija valorizacije tog prostora, no dozvole još nema jer su stigle nove primjedbe konzervatora i to zato jer je među srušenim zgradama i ona bivšeg sjedišta Komunalnog poduzeća. Osim što su čuvari baštine znali da će biti tako, da stvar bude apsurdnija, kaže Delić, ni jedna srušena građevina nije bila ni pod kakvim stupnjem zaštite.

Unatoč tome konzervatori sada traže da nova zgrada ima obrise stare prizemnice, a umjesto početka gradnje prošlog proljeća tvrtka Učka Marjan danas još nema ni lokacijsku dozvolu. Ali ne svojom krivnjom.
– Mi smo tu jednostavno nemoćni, u stvari igramo ping pong s Konzervatorskim zavodom. Meni je isto žao jer taj dio već neko vrijeme predstavlja estetski ožiljak na licu grada, ali ponavljam, to nije naša krivnja, ustraje G. Delić.

Unatoč tome što već ima kupce i za poslovne i za stambene prostore, Delić ne može ni otprilike predvidjeti kada će početi gradnja na jednom od najvrijednijih položaja u Križevcima.
– Nema nikakvih zakonskih rokova u kojima se oni moraju očitovati, oni mogu tražiti izmjene i dopune projekata, mogu utjecati u potpunosti na izgled, od boje fasade, od izgleda prozora, znači kompletno autorsko djelo arhitekta Božidara Martinčića jednostavno ne znači ništa, dodao je.

Iako se ružan prizor zasigurno ove godine neće proljepšati, Delić dodaje da buduće gradilište barem nije rizično za prolaznike jer ni unutar ograde nema opasnih mjesta. Takva su osigurana za poduzetnike koji se odluče ulagati suprotno estetskim mjerilima konzervatora. (RKC)

Komentari su zatvoreni.