Take a fresh look at your lifestyle.

Za solarne elektrane nude 2500 m² krovova

KRIŽEVCI – U križevačkoj gradskoj upravi otvoren je javni natječaj za davanje u zakup krovova na zgradama u vlasništvu Grada, kako bi se na njima mogle postavljati sunčane elektrane. Time se, nešto više od pola godine pred službeni ulazak u Europsku uniju, kani učiniti barem mali korak prema njezinom planu ‘3×20’, prema kojem do 2020-te treba smanjiti potrošnju energije za 20%, u toj mjeri povećati korištenje obnovljivih izvora te smanjiti emisiju CO2 i ostalih stakleničkih plinova. Naravno nije nevažno što će od toga koristi imati i gradski proračun i poduzetnici.

– Grad Križevci je krenuo među prvima s takvom akcijom, gdje bi slobodne krovove na kojima se mogu osnivati solarne elektrane od 10 do 30 kw, dao na natječaj; pretpostavljam da će biti zainteresiranih privrednih subjekata koji će za te krovove dati određenu naknadu Gradu, a dio svojih prihoda ostvarivati kroz davanje energije u energetski sustav HEP-a, kazao je križevački stambeno-komunalni pročelnik Anđelko Nervo.

Savjete u provođenju natječaja križevačka vlast dobila je od koprivničke Regionalne energetske agencije Sjever; REA je također objavila slike gradskih krovova na specijaliziranoj internetskoj stranici, te kontaktirala 10-tak tvrtki koje se bave proizvodnjom energije iz fotonaponskih modula. Osim ovog natječaja, kojim će se ponuditi oko 2500 četvornih metara krovova za iskorištavanje energije sunca, u Križevcima su odlučili provjeriti i kakvo je zanimanje mogućih ulagača za korištenje geotermalnog izvora nazvanog Križevčanka 1.

– Mi smo napravili određena ispitivanja, dobiveni su nekakvi rezultati s kojima sada taj izvor može postati interesantan krajnjem korisniku, odnosno investitoru, rekao je pročelnik Nervo.
Natječaj za korištenje geotermalnog izvora, koji s dubine od kilometar i pol daje 4 litre vode u sekundi temperature 68 Celzija, otvoren je do 14. siječnja. (RKC)

Komentari su zatvoreni.