Take a fresh look at your lifestyle.

Za sada u ‘pogonu’ preko pola površina

Plastenici_Segeta_DonjegPODRAVINA I PRIGORJE – Državne poljoprivredne zemlje u našoj je županiji nešto više od 7 tisuća hektara, a brige s raspolaganjem njome nemaju jedino Podravske Sesvete i Ferdinandovac, kaže zamjenik župana Darko Sobota. Dodaje da su sve ostale lokalne samouprave, osim Općine Novo Virje koja ima posebnih poteškoća sa zemljišnim knjigama, u razdoblju prije donošenja sadašnjeg Zakona o poljoprivrednom zemljištu donijele programe raspolaganja. Osim toga podatka o stavljanju u pogon zemljišta u državnom vlasništvu u našem kraju govore i brojke iz zadnjih par godina.
– Pred otprilike 3-4 godine jedinice lokalne samouprave s područja naše županije su bile zapravo u prosjeku raspolaganja čitave RH, a to je bilo 10-12%, no ja moram reći da unatrag ovih zadnjih 3-4 godine se situacija znatno poboljšala, iako ona nije riješena. Od tih 7000 ha u našoj županiji, putem javnih natječaja se za sada raspolaže s 3692,5 ha, naveo je dožupan Sobota.

Da će što prije u zakupe na 50 godina sve površine državne zemlje koje nisu u korištenju govori i ključ raspodjele prihoda od naknada za njezin najam; prema novom zakonu državnom proračunu pripada četvrtina, 10% ide u blagajne županija, a 65% zakupnina ide jedinicama lokalne samouprave na čijem se području poljoprivredno zemljište nalazi.(RKC)

Komentari su zatvoreni.