Take a fresh look at your lifestyle.

Nacionalno vijeće učenika proziva resorno ministarstvo za opstrukciju

Nacionalno_vijece_ucenika_Republike_Hrvatske_Irma_Vargic_Krizevci_HrvatskaNacionalno vijeće učenika Republike Hrvatske kontaktiralo je ovih dana medije dopisom u kojem izražavaju nezadovoljstvo radom Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta, koje navodno ignorira njihove zahtjeve za sazivanjem sjednice vijeća te za javnom raspravom o zdravstvenom odgoju, kao i očitovanje po pitanju novih udžbenika, čija će kupovina pogoršati već kritično financijsko stanje siromašnih obitelji. Među zahtjevima učenika je i povećanje ulaganja u obrazovanje na 3% BDP-a, navodi Križevčanka Irma Vargić, također predstavnica u vijeću.

Nacionalno_vijece_ucenika_Republike_Hrvatske_Irma_Vargic_Krizevci_Hrvatska_3Iako su planirali održati šest sjednica tijekom školske godine, do sada je održana jedino ona prva krajem listopada 2013., a ministarstvo nije ispoštovalo ni rok koje si je zadalo za doradu Pravilnika o izboru učeničkih predstavnika, koji regulira način izbora i funkcioniranja cjelokupnog sustava učeničkog predstavništva u zemlji:
– Sjednica i pravilnik su neophodni i mi imamo pravo na njih. Borimo se za učenike i ni za koga drugoga, istaknuo je Pavao Škoko Gavranović, predsjednik Vijeća učenika Grada Zagreba.

Nacionalno_vijece_ucenika_Republike_Hrvatske_Irma_Vargic_Krizevci_Hrvatska_2Zašto je ministarstvo sazvalo ovo vijeće ako ga misle ignorirati, pitaju se učenici predstavnici, navodeći da im u ministarstvu ne odgovaraju na mailove te ignoriraju njihove savjete i prijedloge. Stoga su učenici svoje negodovanje izrazili prekjučer i na sjednici Hrvatskog sabora:
– Kako je Nacionalno vijeće jedino legitimno predstavničko tijelo učenika RH, dolazimo do zaključka da ministarstvo marginalizira sve učenike u Hrvatskoj te uopće ne vodi računa o mišljenju učenika, zaključuju predstavnici učenika, navodeći da će, ukoliko se ovakvo stanje nastavi, biti primorani pridružiti se profesorima u generalnom štrajku s vlastitim zahtjevima.

Komentari su zatvoreni.