Take a fresh look at your lifestyle.

Međusobno ‘ispipali’ socijalnu osjetljivost

910

KCKZZ_Koprivnicko_krizevacka_zupanija_KoprivnicaKOPRIVNICA – Članovi Skupštine Koprivničko-križevačke županije na prekjučerašnjoj sjednici provjerili su međusobnu socijalnu osjetljivost i dobru četvrtinu od ukupno oko 4,5 sati trajanja sjednice posvetili raspravi o raspodjeli novca za rad političkim strankama. Zapravo, radilo se o tome tko će predložiti koji postotak odricanja od zakonom predviđenog novca za rad stranaka radi darovanja u plemenite svrhe, a prvi je prijedlog, nakon stanke od pet minuta koju je zatražio radi dogovora, ispričao SDP-ov Tomislav Babić.
– Klub vijećnika SDP-a, HNS-a, HSU-a i HSLS-a ima prijedlog da se sredstva smanje za 30% te da se iznos od 30% prenamijeni za poticanje zapošljavanja, odnosno neke potpore u poduzetništvu, naveo je Babić.

Kome i koliko bi darovao Klub nezavisnih vijećnika rekao je Mijo Bardek:
– Mi predlažemo da se sredstva smanje za 50%, s tim da 30% se da za – ne mogu točno formulirati jer ne znam, oprostite, za djecu s teškoćama u razvoju, ne znam kako se zove ta udruga, a 20% za nezaposlene.

Kako su Laburisti odlučili pokazati darežljivost izrecitirao je u lipu njihov Zlatko Delimar.
– Smatramo da bi se umjesto predviđenih 515 tisuća kuna, za ovu svrhu trebalo isplatiti 364.196,07 kuna, a ostatak bi se mogao u slijedećem rebalansu proračuna usmjeriti u socijalno zbrinjavanje građana županije, kazao je laburist Delimar.

A onda je klubu čiji su kolege na vlasti u državi rekao što je smatrao da ih ide autohtoni pravaš Milan Bingula.
– Od srca vam se divim što niste imali snage provesti ono što A-HSP unazad dvije godine traži na nivou države, da se zabrani financiranje političkih stranaka iz državnog proračuna. Kak vas nije sramota tu pričati o tome, mjesto da gore pričate? Ovdje hoćete jeftine političke poene skupiti! Sram vas bilo!, povisio je ton Bingula.

Kao predlagač župan Darko Koren je rekao da bi najradije podržao sve mudre prijedloge, ali to na žalost nije moguće.
– I sad ako smo mi protiv toga, onda smo socijalno neosjetljivi, onda smo bešćutni i slično, rekao je župan, a uslijedilo je novih 20-tak minuta rasprave, u kojoj se čulo od izjave novog člana Skupštine, SDP-ovog Darka Ledinskog, prema kojoj ‘kad se pomogne jednom čovjeku, to je puno više nego kad se ne pomogne nikome’, do istupa HDZ-ovog dožupana Darka Sobote, koji je rekao da iz njegove stranke odmah prihvaćaju predloženih 30% smanjenja, ali s tim da sami odluče kako i kome će ih rasporediti.

Na kraju, jer očito suglasja nije bilo ni o iznosima ni o namjeni, župan Koren je predložio prihvaćanje raspodjele kakva je prvobitno bila predložena.
– Ja predlažem da ova odluka ide u sadržaju u kojem je predložena, a mi ćemo se kao stranke onda odlučiti koliko i kome ćemo donirati. Ja to sad govorim u ime svoje stranke, odgovorno ovdje kažem da će HSS od sredstava koje dobije iz ovog proračuna 30% donirati onome kome mi odlučimo – pa i to je rješenje, rekao je župan Koren, a vladajuća većina potvrdila glasanjem.

Tako je HSS-u pripalo oko 138. tisuća kuna, HDZ-u više od 125 tisuća, SDP-u 87 tisuća, pa sve do trojke nezavisnih koji će primiti svaki po 12.300 kuna. Hoće li biti socijalno osjetljivi i kad kune sjednu na račune, vidjet ćemo.(RKC)

1 komentar
  1. Stojan Miščević piše:

    Nakon prijedloga Hrvatskih laburista u Saboru o 30%-tnom smanjenju plaća saborskih zastupnika, a koji je bešćutno odbijen, a laburistima po ne znam koji puta prišivena etiketa populizma, prijedlog koprivničkih laburista u Gradskom vijeću Koprivnice o smanjenju sredstava za političke stranke jednoglasno je prihvaćen. Epilog, SDP se požurio slično postupiti i u Županijskoj skupštini, laburisti su naravno imali spreman prijedlog. Koje li transformacije od inkriminacija za demagogiju i populizam do jednoglasnog solidariziranja s građanima. Slčično se dogodilo i s prijedlogom da se pitanje referenduma zakonodavno riješi i kroz ustavne promjene. Danas imamo situaciju da je nakon svih prenemaganja SDP-a i HHDZ-a, referendum ostao jedini konzistentan prijedlog za ustavne promjene! Hrvatski laburisti evidentno i na ovaj način, ali i u raspravi u Saboru koja se vodi oko donošenja ZOR-u, pokazuje svoju bliskost s onima koji sve teže podnose teret krize!

Komentari su zatvoreni.