Take a fresh look at your lifestyle.

Kreće prebrojavanje roda u Hrvatskoj i diljem Europe

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode već sedmu godinu za redom poziva sve ljubitelje prirode na prebrojavanja roda. Ova godina posebno je važna jer se provodi u cijeloj Europi, a prebrojavanje u Hrvatskoj koordiniraju udruge BIOM, BirdLife u Hrvatskoj i HDZPP, u suradnji s Državnim zavodom za zaštitu prirode, javnim ustanovama za upravljanje zaštićenim područjima i drugim nevladinim udrugama, te uz podršku njemačke organizacije za zaštitu ptica i prirode „NABU“.
– U ovim aktivnostima sudjelovati može svatko, dovoljno je pogledati kroz prozor kuće, automobila, autobusa ili vlaka, na putu na posao, školu, prijateljima ili rodbini. Svakako ćemo cijeniti sve informacije iz prvog obilaska koje dobijemo i iz naselja koja nisu na karti, pa čak i ako nemaju gnijezdo bijele rode, istaknuo je predsjednik društva Darko Podravec.

Pošto je ovogodišnje prebrojavanje međunarodnog karaktera neophodno je postići usklađenost prikupljenih podataka u cijeloj Europi. Zbog toga će se koristiti obrazac definiran od strane Državnog zavoda za zaštitu prirode koji predviđa obilazak u dva navrata, jer je u velikom broju naselja za koje je potrebno nedvosmisleno ustanoviti posjeduju li gnijezdo bijele rode ili ne. Samo tako sakupljeni podaci odgovarajuću vrijednost i na osnovi njih moguće je odrediti trendove ugroženosti i njihove uzroke za svaku pojedinu regiju, a prikupljanje ovakvih podataka olakšava zaštitu i bijelih roda. Do sada je poznato gotovo 1500 lokacija gnijezda bijele rode u Hrvatskoj.

Bijele rode se nakon seobe od oko 15 tisuća kilometara i prevladavanja mnogih opasnosti sa kojima se na tom putu susreću vraćaju na vlastita gnijezda, gdje predstavljaju jedan od najvažnijih indikatora stanja u kojem se nalazi naš okoliš. Naime, jedan par roda hrani sebe i svoje mlade u dobro očuvanim vlažnim livadama u blizini većih i manjih vodotoka, ribnjaka i jezera.
– Ukoliko se u vašoj okolici smanjuje broj roda ili ih više nema, možete si postaviti pitanje zašto je to tako, zaključio je Podravec, pozvavši zainteresirane da više informacija zatraže elektroničkom poštom ili na broj mobitela 091/7295-891.

Komentari su zatvoreni.