Take a fresh look at your lifestyle.

Večeras gitaristički koncert Viktora Vidovića

Vidovic-Viktor-17[Miho_Skvrce]Pučko otvoreno učilište Križevci i Glazbena škola Alberta Štrige Križevci pozivaju večeras u Koncertnu dvoranu Glazbene škole u 19 sati na koncert gitarista Viktora Vidovića. Na programu će se naći djela Scarlattija, Bacha i Albeniza u obradi samog izvođača, ali i njegove autorske, kao i djela Papandopula te Kabilja. Koncert je ostvaren uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH i grada Križevaca, a ulaz je slobodan.

Viktor Vidović rođen je 1973. godine u Karlovcu. Potječe iz poznate glazbene obitelji što je svakako utjecalo na postizanje značajnih rezultata već u najranijoj dobi. S 12 godina održava prvi samostalni koncert, a s 13 osvaja prva mjesta na službenim natjecanjima Hrvatske i bivše Jugoslavije. S 14 godina upisuje Konzervatorij u Ženevi u klasi brazilske gitaristice Marie Livie Sao Marcos pod čijim vodstvom osvaja prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju glazbenih umjetnika (CIEM) u Ženevi kao najmlađi pobjednik u povijesti natjecanja, nagradu ”Villa Lobos” te ”Patek Philippe” nagradu za posebnu glazbenu interpretaciju.

Konzervatorij u Ženevi završava sa 16 godina i dobiva diplomu ”s prvom nagradom virtuoziteta”. Upisuje studij na salzburškom Mozarteumu, gdje u klasi profesora Matthiasa Seidela stječe stupanj magistra umjetnosti. Za posebna umjetnička dostignuća i uspjehe tijekom studija dobiva nagradu ”Franz Kossak” te nagradu austrijskog Ministarstva kulture.  Godine 1995. prima posebnu nagrada za interpretaciju suvremene glazbe na Međunarodnom glazbenom natjecanju u Templinu. Polazi majstorske tečajeve Lea Brouwera, Eliota Fiska, Davida Tannenbauma i drugih velikih umjetnika. Kao finalist međunarodnog natjecanja gitarista Rene Bartoli u Francuskoj, 2000. godine, nagrađen je i posebnom nagradom publike.

Kao solist i komorni glazbenik bilježi niz zapaženih koncerata u prestižnim dvoranama diljem Evrope (Italija, Švicarska, Njemačka, Francuska, Španjolska, Portugal, Belgija, Rusija, Austrija, Mađarska, Makedonija, Slovenija, Nizozemska i dr.). Nastupao je uz pratnju eminentnih orkestara, između ostalih sa Zagrebačkim solistima, Zagrebačkom filharmonijom, Orkestrom Romanske Švicarske i Štutgartskom filharmonijom. Ostvario je veći broj tonskih zapisa i koncerata u duetu sa sestrom Anom Vidović, vrhunskom gitaristicom.

Autor je velikog broja skladbi za gitaru i razne komorne sastave. Snimke Viktora Vidovića izdale su diskografske kuće REM (Francuska), Musica Helvetica (Švicarska), Croatia records i Aquarius records (Hrvatska). Objavio je deset nosača zvuka i jedan DVD. Dobitnik je diskografske nagrade Porin 2007., 2008., 2009. i 2013. godine. Radio je kao profesor gitare u Glazbenoj školi Karlovac i honorarno na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (2000.-2002). Uz koncertnu djelatnost održava majstorske seminare.

Komentari su zatvoreni.