Take a fresh look at your lifestyle.

Najveći dio županije u grupi 50-75 posto državnog prosjeka

KCKZZ_Koprivnicko_krizevacka_zupanija_Koprivnica

ZAGREB – Na zadnjoj sjednici Vlade njezin potpredsjednik i ministar regionalnoga razvoja i euro fondova Branko Grčić predstavio je Prijedlog zakona o regionalnom razvoju, kojim se želi uvesti pravedniji sustav dodjele državnih potpora. Kako je objasnio, do sada su ih dobivala područja po indeksu razvijenosti bitno iznad praga od 75 posto hrvatskog razvojnog prosjeka, dok s druge strane značajan broj lokalnih samouprave, makar je bio ispod tog postotka, nije dobivao nikakvu pomoć.

Kakve novosti novi zakon donosi u naš kraj? Kao prvo, Koprivničko-križevačka županija razvrstana je u 1. od četiri oformljene skupine regionalnih samouprava, u kojoj je indeks razvijenosti manji od 75%, i u kojoj je ukupno 11 županija. Među lokalnim samoupravama svrstanim u 1. skupinu, ili među one čija je vrijednost indeksa razvijenosti manja od 50%, nema ni jedne podravsko-prigorske općine, dok ih je u 2. grupu, s indeksom između 50 i 75% državnog prosjeka uvršteno 19. U 3. skupini jedinica lokalne samouprave, s indeksom razvijenosti između 75% i 100% prosjeka su Đurđevac, Križevci, Molve, Kalinovac i Novigrad Podravski, a u 4. skupini, uz indeks između 100% i 125% je Koprivnica.

Potpredsjednik Vlade i ministar Grčić je ustvrdio da prema starom modelu 100 lokalnih samouprava ne prima nikakvu državnu pomoć, a ispod prosjeka su’, dok njih 65 jedinica ih prima makar su bolje od prosjeka. (RKC)

Komentari su zatvoreni.