Take a fresh look at your lifestyle.

Potpisi na ugovoru vrijede manje od sudske tužbe

Hrvatske vode

KRIŽEVCI – Nakon podužeg niza godina uspješne suradnje Grada Križevaca i Hrvatskih voda, tijekom kojih su se nizali višemilijunski projekti u vodoopskrbi i odvodnji, 2014-ta će ostati upisana kao godina u kojoj na području te lokalne samouprave iz državne tvrtke nije stigla niti lipa. To se dogodilo, kazao je gradonačelnik Branko Hrg, makar su radovi zajamčeni sklopljenim ugovorima, a potpisi na njima trebali bi imati neku pravnu težinu i značaj.

– Ono što nije dobro je činjenica da smo mi u ovoj godini prevareni od Hrvatskih voda, jer smo potpisali ugovore za gradnju sekundarnih vodovoda Bojnikovec, Carevdar, Veliki i Mali Raven, Erdovec, Dijankovec, Poljana Križevačka, potpisali smo ugovor za izgradnju precrpne stanice Apatovec, za naselje Majurec Selo, i to sve na temelju odluke koju smo dobili od Hrvatskih voda još pretprošle godine, naredao je Hrg.

Da stvar bude gora, na osnovi odluka iz Hrvatskih voda križevačka gradska uprava sklopila je ugovore s izvođačima radova, a oni su i započeli gradnje, no zatim je stiglao glas iz Voda da od obećanih 2,715.000 kuna neće biti ništa. A da bi cijela priča imala dodatni zaplet pogodovao je zakon prema kojem su komunalne tvrtke morale djelatnost vodoopskrbe i odvodnje izdvojiti u zasebna trgovačka društva. Da bi se lokalne samouprave i njihova komunalna poduzeća primoralo na te dodatne troškove izrečena je i vrlo konkretna kazna, naime oni koji to ne učine ne mogu računati na ikakva sufinanciranja iz proračuna Hrvatskih voda. U Koprivnici i Đurđevcu naloženo je i provedeno, upravljanjem sustavima vodovoda i kanalizacije bave se zasebne tvrtke, no u Križevcima se to nije dogodilo. Naime, Komunalno poduzeće je u vlasništvu Grada i četiri okolne općine, od kojih načelnik jedne, koja ima svega tri posto udjela, nije želio pristati na podjelu i osnivanje nove tvrtke.

– I naravno da se nama događa Kalnik, nama se događa da Općinsko vijeće Općine Kalnik prihvaća razdiobu, ali načelnik Općine samovoljno podiže tužbu na Trgovačkom sudu protiv razdiobe Komunalnog poduzeća i kako to u hrvatskom pravosuđu ide, telimo se telimo ko jalove krave negdje tamo od proljeća ove godine i to je još uvijek na Trgovačkom sudu u Varaždinu, veli Hrg.

Iz Hrvatskih voda tako nije bilo sudjelovanja niti na osnovi obećanog, a niti zbog neprovedenih obaveza, pri čemu Hrg ističe da su Križevci prošlih godina dobivali između 5 i 10 milijuna kuna, pa je ove godine toliko manje ulaganja. Počinjena je i izravna šteta, jer primjerice u naselju Apatovcu zbog neizgrađene precrpne stanice propada već postavljena vodovodna mreža, pa Hrg veli da ostaje jedino put namirenja tužbom protiv načelnika Kalnika Mladena Kešera.

– Vjerojatno ćemo tužiti za štetu načelnika Općine kalnik, i okolne općine će ga vjerojatno morati tužiti, npr. Općina Žabno koja je ove godine izgubila jedno pet milijuna kuna radi nečijeg mazohizma. Ovo nisu nikakve prijetnje, moramo se zaštititi jer će nas netko sutra pitati zašto niste poduzeli sve što ste mogli, objašnjava gradonačelnik.

Hrg je rekao da će navodno ovih dana biti donesena presuda na Trgovačkom sudu u Varaždinu, no na nju, kakva god bila, postoji mogućnost žalbe višem sudu, pa Kešerovo činjenje štete na osnovi tri posto udjela u Komunalnom može nesmetano trajati.

3 komentara
  1. xy piše:

    Da , lako je raditi kad ti netko da novac , a nek rade bez novaca Hrv. voda. I toliko o tome kako je naše Komunalno bilo uspješno! Kaj kukaju , umjesto da su uložili novce u svoju upravnu zgradu – koju grade u Cubincu i u tenis terene na zemlji od Komunalnog u Tomislavovoj ulici , mogli su graditi vodovode ….ili platiti Općini Kalnik tj. Kešeru pa se možda ne bi s njima morali tužiti…

  2. TvTorba piše:

    ah što reči, opet je netko drugi kriv… sva sreća da postoji Kešer, da nema njega našao bi se neki Pedro koji bi bio okrivljen za nesposobnost ove bahate Hrgove ergele iz IZ Dijankovečkog…

  3. cvrčak cvrci piše:

    poceli se bivsi stranacki prijatelji tuzit,,jad i bijeda naseg malog mjesta,,,sto se ucinili prčiju od naseg malog mista,,

Komentari su zatvoreni.