Take a fresh look at your lifestyle.

Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1045

Logo HMM-a

U posljednjoj emisiji ove godine još ćemo se baviti najvažnijim događajem za Križevačku astronomsku udrugu Perzeidi ove godine koji se desio neovisno o njoj i njenim članovima, a to je međunarodno priznanje meteorita Križevci čiji su jedan fragment 20. veljače 2011. godine pronašli u Majurcu astronomi prispjeli u potragu iz čitave naše zemlje vođeni Hrvatskom meteorskom mrežom. Taj se meteorit od 26. lipnja ove godine nalazi na popisu u Meteoritical Bulletin Database društva The Meteoritical Society, kojemu u dodatku imenu stoji International Society for Meteoritics and Planetary Science i ukupno je tek peti priznati meteorit pronađen u Hrvatskoj. Prvi je čuveni Hraščinski meteorit, koji je pao i pronađen 1751. godine. O svemu tome možemo se uvjeriti “kliknemo” li ovdje.

Meteorit Križevci među pet priznatih meteorita pronađenih na tlu Hrvatske
Stranice The Meteoritical Society: meteorit Križevci među pet priznatih meteorita pronađenih na tlu Hrvatske

Nakon što smo u protekle dvije emisije preslušali predavanje o Hrvatskoj meteorskoj mreži i križevačkom meteoritu prof.dr.sc. Željka Andreića koje je održao u Koprivnici 12. prosinca tamošnjim astronomima i njihovim gostima, vratit ćemo se na događaj dan ranije iz kojeg su potekle sve nove informacije koje smo mogli susresti u medijima posljednjih dana o križevačkom meteoritu, a to je konferencija za tisak u Planetariju Tehničkog muzeja u Zagrebu koju su uz domaćina organizirali i Hrvatska meteorska mreža, Zvjezdarnica Višnjan i Križevačka astronomska udruga Perzeidi. Nakon pozdrava domaćina Ante Radonića, uvodno izlaganje uz izdašnu prezentaciju iznio je Korado Korlević, u ime Hrvatske meteorske mreže i Zvjezdarnice Višnjan u kojoj će se ubuduće skupljati svi meteoriti pronađeni na području Hrvatske. Trajalo je pola sata i u ovoj ćemo emisiji čuti prvih petnaestak minuta toga izlaganja. Čut ćemo zašto Hrvatska “gubi” meteorite, kakva je znanstvena i praktična tehnička, industrijska i ekonomska vrijednost meteorita za razvoj čovječanstva, zašto je križevački meteorit neobičan, a saznat ćemo i da je on takav bio još u vrijeme kad naš planet nije ni postojao. Čut ćemo kome astronomi mogu zahvaliti što su znali gdje ga treba tražiti, i kome u Manchesteru mogu zahvaliti na egzaktnoj znanstvenoj analizi koja je i dovela do njegovoga priznanja.

Dr.sc. Ian Lyon u laboratoriju za svemirsku tvar na sveučilištu u Manchesteru gdje je proučavan meteorit Križevci
Dr.sc. Ian Lyon u laboratoriju za svemirske tvari na sveučilištu u Manchesteru gdje je proučavao meteorit Križevci (foto: Hrvatska meteorska mreža)

U Vijestima Krugova saznat ćemo kako tehnologija omogućava evoluciju umjetnosti, koje su hrvatske riječi godine i čuti priču o najpopularnijem božićnom baletu na svijetu, a naravno, slušat ćemo i glazbu iz tog baleta. Pozvat ćemo slušatelje da s križevačkim planinarima dočekaju Novu godinu na najvišem vrhu križevačke okolice.

Na današnji datum obrađuje znamenite osobe i događaje vezane uz 30. prosinca, a i glazba je u dobroj mjeri vezana uz te događaje. Spomenut ćemo, na primjer, otkriće astronoma Edwina Hubblea i prve televizore u boji, te Roberta Boylea, Rudyarda Kiplinga i Romaina Rollanda.

U Svemirskom kutku govorimo o astronomima iz Srbije i Hrvatske koji su udruženi otkrili nešto novo na nebu, kako na nebu napreduje komet otkriven prije četiri mjeseca i kada, gdje i kako ga možemo vidjeti te koje su novosti u ruskoj astronautici i Europskoj svemirskoj agenciji.

U Zanimljivostima istražujemo otkad se i zašto Nova godina slavi 1. siječnja, a očekujemo u toku emisije i informacije o novim naslovima u gradskoj knjižnici.

Na kraju emisije zaželjet ćemo slušateljima sretnu novu godinu uz napomenu da se sljedeća nova emisija Ne dirajte mi krugove, zbog blagdana sljedeći utorak, emitira tek za dva tjedna, 13. siječnja 2015.

Ne dirajte mi krugove broj 1045 emitira se 30. prosinca od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz. Snimka (repriza) ove emisije bit će emitirana u subotu, 3. siječnja, od 17 sati na istoj frekvenciji (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

Sudionici The 2014 International Meteor Conference u Gironu,  18. do 21. rujna 2014, prof.dr.sc. Željko Andreić u prvom planu
Sudionici The 2014 International Meteor Conference u Gironu u Francuskoj, 18. do 21. rujna 2014, prof.dr.sc. Željko Andreić u prvom planu (foto: Hrvatska meteorska mreža)

Komentari su zatvoreni.