Take a fresh look at your lifestyle.

Županija implementira telemedicinske module

Mato_Devcic_lijecnik_doktor_Opca_bolnica_Koprivnica
Mato Devčić, ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu

KOPRIVNICA – U ulaznom prostoru zgrade Koprivničko-križevačke županije u Nemčićevoj ulici u Koprivnici postavljen je automatski vanjski defibrilator, uređaj za oživljavanje u slučaju srčanog udara. Povod tome je Svjetski dan zdravlja, a župan Darko Koren je objasnio da je taj aparat nabavljen sredstvima iz euro-projekta Dravis.
– …i odlučili smo ga postaviti ovdje, jer smatramo da je prostor primjeren, frekventan, puno ljudi svakodnevno obavlja ovdje svoje potrebe i postoji određena mogućnost da on bude potreban i ovdje, rekao je.

Četiri djelatnika Županije osposobljena su za pružanje pomoći korištenjem tog defibrilatora, izvijestio je ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu Mato Devčić. Prije ovog, takvi su uređaji za oživljavanje postavljeni na bazenima Cerine u Koprivnici i sportskoj dvorani u Križevcima, a koriste ih i mobilni timovi MUP-a.
– Mi smo u ovom času jedina Županija u Hrvatskoj koja ima operativni sustav LifeNet zbrinjavanja akutanog koronarnog sindroma korištenjem telemedicinske metode, a to znači pojednostavljeno rečeno da svaki bolesnik koji doživi infarkt srca ili javi unutar šest sati kako se to dogodi, mi kad dođemo do takvog bolesnika telemedicinskim putem preko uređaja koji je smješten na uređaju za oživljavanje pošaljemo podatke odnosno snimku njegovog EKG-a odnosno elektrokardiograma u bolnicu u Koprivnici i u bolnicu u KB Dubrava u Zagrebu i subspecijalist kardiolog odlučuje što s takvim bolesnikom činiti, opisao je Ravnatelj Devčić.

Tako se može odmah odrediti treba li bolesniku ugraditi stent ili primijeniti neki drugi način liječenja. Timovi županijskog Zavoda za hitnu medicinu uključeni su u taj sustav od jeseni, izvijestio je ravnatelj Devčić.
– To je vrlo važno, mogu vam reći da je oboljevanje poprimilo zaista zabrinjavajuće razmjere. Imali smo najmlađeg pacijenta za sada 1977. godište koji je doživio akutni infarkt miokarda, naveo je.

Od početka godine zabilježeno je ukupno 11 takvih slučajeva, a na godišnjoj razini radi se o 50-ak pacijenata. Županija ove godine izdvaja 130 tisuća kuna za pripravnost liječnika te licence za pet telemedicinskih modula, a planira se nabaviti još jedan uređaj.(RKC)

2 komentara
  1. građanka piše:

    Eto ove vijesti su dobre i za pohvalu .

  2. dugi piše:

    ko je čovjek na slici

Komentari su zatvoreni.