Take a fresh look at your lifestyle.

Prvi hrvatski srednjoškolac čembalist održao svoj završni koncert

Tomislav Ružak i prof. Zlata Životić // foto Marcel Kovačić
Tomislav Ružak i prof. Zlata Životić // foto Marcel Kovačić

U utorak 02. lipnja 2015. učenik Glazbene škole Alberta Štrige Križevci Tomislav Ružak je održao završni koncert u Koncertnoj dvorani Glazbene škole. Na programu su bila djela J. S. Bacha, njegovih sinova-C.Ph.Emanuela i J.Christiana, J. Ph. Rameaua, D. Scarlattija i L.-C.Daquina.

Tomislav je svoje glazbeno obrazovanje započeo kao klavirist u Osnovnoj glazbenoj školi pri POU Vrbovec, a nastavio u Glazbenoj školi Alberta Štrige Križevci upisavši 2011. godine čembalo kao glavni predmet u razredu prof. Zlate Životić.Redovito je nastupao, solistički i u komornim sastavima, na koncertima ‘Večer barokne glazbe’ u Križevcima i na ostalim školskim koncertima, a sudjelovao je i u emisiji Glazbeni izazov Varaždinske televizije. U svibnju 2015. je održao solistički recital u sklopu ciklusa ‘Mladi glazbenici u Matici hrvatskoj’ u Zagrebu. U prosincu 2014. na 52. hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa-komorni sastavi u disciplini Čembalistički duo osvojio je 2. nagradu na državnoj razini sa učenicom Lanom Čakija.

Usavršavao se na majstorskim tečajevima za interpretaciju barokne glazbe kod francuskih pedagoga A. Zylberajch i R. Leclaira u organizaciji Hrvatske udruge čembalista ‘Continuo’, te kod prof. Životić na baroknom seminaru u organizaciji Glazbene udruge ‘Opus’. Želja mu je ove godine upisati studij čembala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Podsjetimo, 1995. proslavljena hrvatska čembalistica, profesorica Višnja Mažuran je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu postavila temelj studiju čembala, koji je završila i križevčanka prof. Zlata Životić 2007.,a 2009.i poslijediplomski studij. Na njezin je poticaj križevačka glazbena škola 2008. kupila instrument i s radom je započela nastava čembala kao izbornog predmeta koju je pohađalo 12-ak učenika. U sljedećim godinama prof. Životić intenzivno radi na promociji muziciranja na ovom baroknom instrumentu priređujući vlastite solističke i komorne koncerte, koncerte gostujućih umjetnika, Mali festival čembala u Križevcima, koncerte učenika, priprema učenike za natjecanja, te organizira predavanja o interpretaciji barokne literature.

5 komentara
  1. Kaja piše:

    Iskrene čestitke i uspjeh u studiranju, mladom čembalisti Tomislavu Ružaku.
    Čestitka prof. Životić koja je potakla kupovinu čembala i nastavu. Isto tako, sve čestitke našoj Glazbenoj školi, koja nam već 70. godina uljepšava i utopljava život.
    Svima želim uspjeh u radu!

  2. Mira Marencic piše:

    cestitam <3

  3. Mira Marencic piše:

    cestitam <3

  4. Seka Grgurević piše:

    Čestitamo

  5. Seka Grgurević piše:

    Čestitamo

Komentari su zatvoreni.