Take a fresh look at your lifestyle.

Devet ustanova provodi četiri projekta vrijedna 2,1 mil. Kn

EU Projekti

PODRAVINA I PRIGORJE – Suradnjom devet ustanova s područja Podravine i Prigorja odobrena su iz Europskog socijalnog fonda i provodit će se četiri projekta ukupne vrijednosti nešto veće od 2,1 milijun kuna. U kandidiranju pa onda i provedbi jednog socijalnog i tri poduzetnička projekta udruženi su uz Županiju njezina Razvojna agencija, Obrtnička komora i njeno Učilište POUKA, Klub za starije osobe ‘Mariška’, križevačko društvo Crvenoga križa, koprivnički vrtić ‘Tratinčica’ i Obrtnička škola, te Strukovna škola iz Đurđevca. Predstavnici partnera ispunili su veliku dvoranu za sastanke u sjedištu Županije, a župan Darko Koren smatra da su projekti zaslužili posebno predstavljanje iz bar dva razloga.

– Jedan je da se prezentira sve ono što se radi, i naravno rezultati toga, a drugo je da nas sve to skupa motivira za neke druge projekte na koje ćemo sigurno se aplicirat još u ovoj godini, rekao je Koren.

Župan je, kao i kasnije predsjednica Kluba Mariška Valentina Čadavec, posebno izdvojio ne samo novčano najvrijedniji projekt, onaj pod nazivom ‘Ruka pomoći’, koji će iznosom od oko 1,3 milijuna kuna omogućiti pružanje pomoći u kući za 200 starijih osoba, konkretno financiranjem plaća za 23 gerontodomaćice tijekom deset mjeseci, ali i stjecanje certifikata za tu djelatnost za ukupno 35 osoba. Stručnu i tehničku pomoć za tri od četiri projekta dala je Razvojna agencija PORA, a njena ravnateljica Melita Birčić je naglasila:

– PORA je ovdje dala svoje iskustvo, znanje ali i reference, upravo u domeni pripreme EU projekata i evo, spoj svega toga ja bih rekla rezultirao je na kraju ovim dobrim vijestima, odnosno ovim bespovratnim sredstvima koja će se iz projekata ostvariti, rekla je Birčić.

Osim ‘Ruke pomoći’ među prvim projektima iz strukturnih fondova Europske unije prošli su i oni pod nazivima ‘Poduzetnik za pet’, ‘Vrijedne ručice’ i ‘Hoću biti vješti đak’, a njima se cilja osiguranje kvalitetne nastave i rada s djecom od predškolske dobi pa sve do srednje škole. Mladima se želi približiti svijet poduzetništva i to podrškom osnivanja zadruga, nabavom informatičke opreme, proizvodnjom, plasmanom na tržište, odlascima na sajmove, a kako je rekla ravnateljica Dječjeg vrtića Tratinčica Slavica Mihalec Kanižaj, sve to do nedavno bilo je prilično nezamislivo provođenje onoga što generacijama 5 ili 6-ogodišnjaka donosi projekt ‘Vrijedne ručice’.

– Upoznat će se sa obrtničkim zanimanjima i obrtima te biti u prilici samostalno izrađivati različite proizvode, reklamirati i plasirati ih na tržište, steći će potrebne vještine važne za poduzetničku kompetenciju, radne navike, razvijati kreativnost i stvaralaštvo, samostalnost, sposobnost za timski rad, naučiti kako ideju sprovesti u djelo, rekla je Mihalec Kanižaj.

Tri poduzetnička projekta vrijednosti su između 200 i 300 tisuća kuna i provodit će se po godinu dana. (RKC)

 

 

 

 

 

Komentari su zatvoreni.