Take a fresh look at your lifestyle.

Bozanić pozvao obnašatelje vlasti na rad za opću korist

Foto: foto.lugomer-pomper.com
Foto: foto.lugomer-pomper.com

KRIŽEVCI – Svečanom misom na otvorenom u središtu grada proslavljen je blagdan svetoga Marka Križevčanina, zaštitnika grada i županije, Bjelovarsko-križevačke i Varaždinske biskupije. Misno slavlje u gradu trećega hrvatskoga sveca pred nekoliko tisuća vjernika predvodio je zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, uz biskupa domaćina Vjekoslava Huzjaka, te varaždinskog Josipa Mrzljaka i još niz crkvenih velikodostojnika. Misi su uz hodočasnike prisustvovali predstavnici svih razina uprave, a upravo obnašateljima vlasti kardinal Bozanić posvetio je dobar dio svoje propovjedi. Među ostalim, kazao je da sveti mučenici, kao i Marko Križevčanin, nikada sebe nisu stavljali u prvi plan, već Krista, Božju riječ i njegovu ljubav.

– Nažalost, i u političkome životu naše domovine svakoga dana vidimo izraze sebičnosti, te želje za vladanjem kojoj je daleko služenje. Ovdje u Križevcima, u gradu prepunom memorije iz hrvatske prošlosti, u gradu koji svjedoči o važnosti hrvatskoga zajedništva, u gradu svetoga Marka, na njegovu svetkovinu i pred njegovim likom pozivamo sve koji žele vladati da neprestano propitkuju svoju savjest, žele li služiti dobru ljudi, dobru i napretku domovine, ili samo svojoj koristi i vlastitoj sebičnosti, rekao je Bozanić.

Pogubno manipuliranje javnošću, bez želje za služenjem, iscrpljuje narod baš kao i velika nezaposlenost, a nadmetanja pojedinaca prepunih sebe sputavaju one koji se zalažu za opće dobro, kazao je nadbiskup Bozanić. U ime crkve izrazio je zabrinutost što u hrvatskoj političkoj stvarnosti, osobito u zadnje vrijeme, sve manje je životnih pitanja koja pritišću građane.

Ovogodišnja svetkovina u znaku je velikih obljetnica, 110-te od proglašenja blaženim, te 20. od beatifikacije Marka Križevčanina. Misa na Strossmayerovom trgu slavljena je nakon procesije od konkatedralne crkve svetoga Križa, a svetkovinu su kao i prošlih godina uveličali nacionalni susreti udruga osoba s invaliditetom i Hrvatski domobran.

Večer uoči svetkovine misa je služena u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice, a predvodili su ju križevački vladika Nikola Kekić i bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak. Poslije mise išla je procesija sa svijećama od katedrale do Markove kapelice na Gornjem gradu, čime je okončana pobožnost devetnice svecu. Bogati sadržaji Dana svetoga Marka u njegovom gradu nastavljaju se do 15. rujna i spomendana Gospe Žalosne.(RKC)

Komentari su zatvoreni.