Take a fresh look at your lifestyle.

New Trinity baroque u Križevcima

New Trinity Baroque

Dio 45. varaždinskih baroknih večeri i ove će se jeseni održati u Križevcima, u grkokatoličkoj katedrali Presvetoga Trojstva s početkom u 19:00 sati. U četvrtak navečer nastupit će američki ansambl iz Atlante New Trinity baroque, koji čine međunarodni glazbenici. Riječ je o jednom od vodećih orkestara rane glazbe u SAD-u.

Varaždinske barokne večeri otvorene su u petak koncertom jednog od najboljih francuskih ansambala Le Concert Spirituel.

Do 1. listopada bit će održano još 25 koncerata u Varaždinu, Trakošćanu, Novom Marofu, Ludbregu, Sv. Jurju na Bregu, Krapini, Križevcima, Prelogu i Varaždinskim Toplicama.

New Trinity Baroque, prozvan najperspektivnijim ansamblom rane glazbe u Atlanti i promicateljem visokih umjetničkih vrijednost (The Atlanta Journal-Constitution), jedan je od vodećih orkestara specijaliziranih za povijesno vjernu interpretaciju rane glazbe na području Sjedinjenih Američkih Država.

New Trinity Baroque utemeljen je u Londonu 1998. godine kao međunarodni orkestar pod vodstvom dirigenta i osnivača Predraga Goste. Svoj međunarodni karakter orkestar je zadržao okupljajući vrhunske umjetnike iz SAD-a i Europe, među kojima treba istaknuti sopranistice Evelyn Tubb i Jennifer Ellis, violiniste Johna Hollowaya i Ingrid Matthews te čembalista Steven Devinea.

Godišnja djelatnost ansambla New Trinity Baroque sadrži više od trideset koncerata u Atlanti i ostalim područjima SAD-a. Želju za konstantnim usavršavanjem ansambl ostvaruje učestalim pedagoškim radom, putem edukacije svojih umjetnika, ali prije svega prenošenjem znanja na mlađe naraštaje kroz pedagoške seminare i praksu na uglednim američkim sveučilištima poput Georgia State University’s School of Music i Emory University.

Široki repertoar ansambla obuhvaća raznovrsne glazbena djela iz razdoblja renesanse, baroka i bečke klasike (komorna i orkestralna djela, kao i vokalno-instrumentalne oblike kantatu i operu). Koncertni program ansambla obogaćen je učestalim gostovanjima vrhunskih svjetskih umjetnika s kojima New Trinity Baroque svoje glazbeno umijeće predstavlja diljem SAD-a i Europe (Atlanta, New York, Boston, London i Beograd).

Od 1998. godine i utemeljenja ansambla New Trinity Baroque pa sve do danas, Predrag Gosta postao je jedan od najznačajnijih interpreta rane glazbe na području Sjedinjenih Američkih Država. Njegova energičnost i strast, bilo u ulozi dirigenta ili koncert majstora, razlog su dosadašnjim izuzetnim uspjesima New Trinity Baroque ansambla.

Predrag Gosta rođen je u Beogradu (Srbija). Svoje prve susrete s glazbom ostvario je već u šestoj godini života započevši sa sviranjem violine, da bi nakon kratkog vremena uslijedile i poduke iz pjevanja, teorije glazbe i na kraju dirigiranja. Za vrijeme postdiplomskog studija na Trinity College of Music in London Gosta osniva New Trinity Baroque ansambl, koji od prvih koncerata privlači nebrojene pozitivne kritike glazbene javnosti.

Neumorni umjetnički entuzijazam Predraga Goste svjedoče i brojna gostovanja na međunarodnim festivalima: Boston and Amherst Early Music Festivals, Dartington International Summer School in England i Belgrade International Early Music Festival, čiji je umjetnički ravnatelj već šest godina.

Predrag Gosta istaknuti je glazbeni pedagog u Europi i svijetu. Održao je niz predavanja na sveučilištima: Trinity College of Music, Georgia State University (Atlanta) i Oxford College of Emory University. Njegov istraživački rad sastoji se od nekoliko desetaka znanstvenih radova, objavljenih u stručnoj literaturi diljem SAD-a i šire. Trenutačno je direktor društva Early Music Network te član vijeća Atlanta Early Music Alliance.          

2 komentara
  1. Dajana Dragičević piše:

    jel to danas ili? hvala 🙂

    1. Portal Križevci.info piše:

      Poštovana, to je danas.:)

Komentari su zatvoreni.