Take a fresh look at your lifestyle.

Planinarski izlet na Triglavska jezera u Julijskim Alpama

IMG_6575_triglavska_jezera_planinarski_kutakPlaninarsko društvo „Kalnik“ Križevci je pretprošlog vikenda organiziralo za svoje članove izlet na Triglavska jezera u Julijskim Alpama. Na izlet se išlo osobnim automobilima, a sudjelovalo je 17 planinara. Uspon je započeo od Planine Blato preko Planine pri jezeru (1453 m), Dednog polja te završio kod Koče pri Triglavskih jezerih (1685 m) nakon 4 sata hoda. Cijelim putem izmjenjivali su se prekrasni vidici planinskih livada, šuma i okolnih vrhova. Koča pri Triglavskih jezerih smještena je u Dolini Triglavskih jezerih ili Dolini Sedmerih jezer.

Staza je duga 8 km  a ime je dobila po 7 jezera koja se tamo nalaze. Blizu Koče gdje smo noćili nalazi se jedno od jezera, tako da je pogled s terase zaista mističan i predivan.  Nakon kratkog odmora planiran je bio uspon na obližnji vrh Tičarica na koji su se popeli samo najhrabriji zbog grmljavinskog nevremena koje se brzo približavalo.

Sljedećeg dana unatoč oblacima koji su se počeli skupljati krenulo se prema sjeveru do prvog jezera na najvišoj nadmorskoj visini. Staza prolazi pored ostalih jezera pa se tako prošlo redom pored Velikog jezera, najvećeg i najdubljeg među triglavskim jezerima, zatim Zelenog jezera obraslog algama, Rjavog jezera i na kraju Jezera pod Vršacem na 1993 m nadmorske visine koje je većinu godine prekriveno ledenim pokrivačem. Šumsku vegetaciju kod Dvojnog jezera postupno je zamjenjivalo nisko raslinje kako se nadmorska visina povećavala da bi na kraju kod zadnjih jezera preostale samo gole stijene, a putem su se mogli vidjeti i biljni alpski endemi.

Kod Jezera pod Vršacem nalazi se Zasavska koča na Prehodavci s koje se pruža impresivan pogled na okolne vrhove, a među njima i Triglav. Nakon kratkog odmora trebalo se vratiti natrag do Koče pri Triglavskih jezerih, ali su se u međuvremenu skupili oblaci i počela je padati kiša pa je povratak bio malo neugodniji. Kod Koče pri Triglavskih jezerih kiša je već prestala i pojavilo se sunce. Tu se ručalo, sušila se odjeća i ruksaci, a onda se krenulo na zadnju dionicu hodanja – povratak prema autima. Staza koja se prošla u ova dva dana je srednje zahtjevna, a križevački planinari su se pokazali kao hodači u dobroj kondiciji.

Triglavska jezera ledenjačkog su postanka i dio su Triglavskog nacionalnog parka (Triglavski narodni park). Iz najvišeg Jezera pod Vršacem voda se ulijeva u rijeku Soču pa u Jadransko more. Sva ostala jezera su hidrološki povezana i ona se ulijevaju u Savu Bohinjku koja je dio Crnomorskog sliva.

Komentari su zatvoreni.