Take a fresh look at your lifestyle.

Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1113

Vladimir Srećko Vrkljan (fotografija iz prezentacije dr. sc. Branka Hanžeka)
Vladimir Srećko Vrkljan (fotografija iz prezentacije dr. sc. Branka Hanžeka)

Slušamo drugi nastavak predavanja o prvom hrvatskom fizičaru koji se bavio kvantnom fizikom a rodio se u Sv. Petru Orehovcu 26. kolovoza 1894. godine. Predavanje o njemu održao je 30. lipnja u osnovnoj školi u Svetom Petru Orehovcu dr. sc. Branko Hanžek iz Zavoda za povijest i filozofiju znanosti, odsjeka za povijest prirodnih i matematičkih znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i predsjednik Hrvatskog astronomskog saveza. Organizatori su bili Zavod HAZU iz Križevaca i Povijesno društvo Sv. Petar Orehovec.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su priručnik iz psihologije suvremenog društva Mirjane Krizmanić, roman Harukija Murakamija i zbirka priča Rumene Bužarovske. Otkrivamo i da su projekcije filmova zakazane za ovaj tjedan u multimedijskoj dvorani, a koje su najavljene na ovom portalu, otkazane nekoliko sati prije početka naše emisije zbog tehničkih poteškoća.

U Vijestima Krugova govorimo o izložbi posvećenoj van Goghu, o izložbi radova iz zbirke riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, kako se u pola sata može razgledati Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, o izložbi radova iz zbirke Davida Bowieja, saznajemo čime je proširen UNESCO-v popis baštine, nastavljamo informirati o smjenama i ukidanju emisija na trećim programima HRT-a… Dubrovnik nastavlja i dalje biti “poprište” snimanja filmova, britanska kraljica navratila u restoran, najavljujemo predstavljanje knjige o duhovnoj baštini Križevaca, a saznajemo i da su odobrena imena nekim nedavno otkrivenim kemijskim elementima, te da je u Milanu otvorena izložba na temu fizike čestica. Na kraju pohvaljujemo hrvatske srednjoškolce koji su se s medaljama vratili s 57. Međunarodne matematičke olimpijade u Hong Kongu.

Na današnji datum rođeni su Ivan Ranger, Samuel Colt, Edgar Degas i Herbert Marcuse, gorio je Rim, održan je prvi teniski turnir u Wimbledonu, otvorena je pariška podzemna željeznica, završio je prvi Tour de France, izvršen prvi napad s nosača aviona, počele su Igre 15. i 22. olimpijade, osnovan pokret nesvrstanih, avion postigao visinu preko sto kilometara iznad tla… Umrli su Francesco Petrarca i Janez Puh.

U Svemirskom kutku govorimo o “tamnom” vodiku u sastavu velikih plinovitih planeta, o dalekom planetu s tri Sunca, o trenutačnim položajima atraktivnih svemirskih tijela na večernjem nebu…

U Zanimljivostima otkrivamo što je dijamant, jer nismo stigli u prošloj emisiji, a završavamo mislima Vladimira Majakovskog, rođenog na datum ove emisije.

Jedina za sada poznata koncertna fotografija benda Tripl Kripl (preuzeta s njihovih internetskih stranica)
Jedina za sada poznata koncertna fotografija nekadašnjeg križevačkog rock benda Tripl Kripl (preuzeta s njihovih internetskih stranica)

Većina glazbenih priloga vezana je uz neke događaje koje spominjemo u emisiji ili uz neke godišnjice, pa slušamo Natali Dizdar, Davida Bowiea, te grupe U2 i Queen. Posebno podsjećamo na nekadašnju križevačku grupu Tripl Kripl koja pokušava doći do mogućih fotografija sa svojih nekadašnjih nastupa, pa moli slušatelje da im pomognu u tom traženju i da im se, ako imaju poneku fotografiju, jave putem njihove internetske stranice http://triplkripl.wix.com/triplkripl.

Ne dirajte mi krugove broj 1113 emitira se 19. srpnja od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz. Snimka (repriza) ove emisije bit će emitirana u subotu, 23. srpnja od 21 sat na istoj frekvenciji (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

1 komentar
  1. Ivan Kraljevic piše:

    Ratko, ovo je zapravo bila snimka probe Tripl Kripla. Nemamo ni jednu drugu fotku. Ako netko ima, nek salje na triplkripl@gmail.com. Tnx 🙂

Komentari su zatvoreni.