Take a fresh look at your lifestyle.

10. Skaville Festival u povratku korijenima

img_7405_skaville_2016_klub_kultureProšli je vikend u Križevcima održan 10. Skaville Festival, koji je ponudio trodnevni program događanja u parku na Mažuranićevom trgu, kod crkve sv. Save, sa subotnjim koncertom tri glazbena sastava u Klubu kulture kao središnjim događajem ovog festivalskog jubileja. Nastupili su ska jazzeri Deep Steady iz Novog Sada, talijanski The Orobians te zagrebački Bamwise.

img_7410_skaville_2016_klub_kultureSkaville Festival se u matične Križevce vratio prije dvije godine, kad je na prostoru bivše vojarne usred srpnja publici na velikoj pozornici na otvorenom predstavio ponajbolje aktere hrvatske i europske ska-scene, a bilo je i prekooceanskih gostiju npr. iz Venecuele. Sva prethodna festivalska izdanja, osim prvog, održavana su diljem jadranske obale, od Istre i Primorja sve do Šibenika.

img_7408_skaville_2016_klub_kultureNe čudi stoga što je publika godinama povezivala Skaville s ljetnim avanturama i pravim morskim ugođajem, pa se pomak ovog jubilarnog izdanja na prvu polovicu rujna i povratak u klupski prostor ipak osjetio na slabijoj posjećenosti publike izvan Križevaca. No, izgleda da je povratak klupskim korijenima bila intencija organizatora koji je događaj oglašavao pod sloganom #BackToTheRoots.

img_7419_skaville_2016_klub_kulturePetak je bio rezerviran za party uz DJ-eve, na kojem su nastupili Baga Sound i Funk Efemdzemov, iz tuzlanskog kolektiva FMJam, poznatog i kao hip-hop pokreta u kojem su stasali Edo Maajka i Frenkie. Subotnji koncert su otvorili novosadski Deep Steady, čiji je jazzy pristup muzici ugodno iznenadio i one kritičnije slušatelje, kao i onaj dio publike koji je ušao u klub, iako su mnogi “chillali” ispred.

img_7374_skaville_2016_klub_kultureMnogoljudni The Orobians su za čas ispunili pozornicu, a bogati instrumentarij, pogotovo bras sekcija, malo koga je ostavio ravnodušnim. Publika je najbolje reagirala na obrade poznatih ska klasika poput “Stop That Train” iz šezdesetih, koji potpisuju The Spanishtonians. Talijani su odlično raspoloženje bez problema prenijeli i na rasplesanu publiku.

img_7800_skaville_2016_klub_kulturePosljednji te večeri na pozornicu su stupili zagrebački Bamwise, čiji elektro-dub je snažno odjekivao Klubom kulture, a publiku još više oduševila vizualna kulisa koju je pripremila jedina članica benda. Nažalost, prvotno najavljen francuski bend 65 Mines Street je otkazao nastup zbog nezgode jednog od gitarista, no i ovako popunjena koncertna večer je pružila za svakog ponešto.

img_7389_skaville_2016_klub_kultureDnevni program u parku preko puta Kluba kulture odvijao se u suradnji s Festivalom granja, pa su zahvaljujući lijepom vremenu prolaznici i posjetitelji mogli vidjeti proces nastajanja skulpture od granja – Praptice. Izmjenjivali su se DJ-rezidenti, a publiku, među kojima je bilo mnogo roditelja s djecom, zabavljali su cirkusant Đon Kesten i žongleri El Cric, a posebno je oduševio večernji žonglersko-vatreni show.

img_7394_skaville_2016_klub_kulture skaville_festival_2016

Komentari su zatvoreni.