Take a fresh look at your lifestyle.

Predstavljena knjiga ‘Mučeništvo sv. Marka Križevčanina u povijesnom kontekstu’

001-predstavljanje-stjepan-krasic-i-tanja-baran-stjepan-krasic-sv-marko-krizevcaninU sklopu dvotjednih Dana sv. Marka Križevčanina u u križevačkoj je župnoj crkvi sv. Ane u četvrtak 8. rujna, na blagdan Male Gospe, održano predavanje “Mučeništvo sv. Marka Križevčanina u povijesnom kontekstu” te je predstavljena istoimena knjiga. Predavao je autor knjige dubrovački dominikanac, povjesničar prof. dr. Stjepan Krasić, dok su knjigu zajedno objavili Glas Koncila kao nakladnik i Udruga za promicanje znamenitih Križevčana “Dr. Stjepan Kranjčić” kao izdavač.

002-misa-stjepan-krasic-i-stjepan-sovicek-stjepan-krasic-sv-marko-krizevcaninO sadržaju knjige uvodno je govorila predsjednica Udruge i urednica knjige dr. Tanja Baran, nakon čega je dr. Krasić detaljno predstavio temu.

Ostvarenje, nakon predgovora koji je napisao bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak, na 144 stranice donosi pravu sintezu protestantizma od kojega su 7. rujna 1619. godine stradali Košički mučenici – sv. Marko Križevčanin te njegova subraća isusovci Stjepan Pongracz i Melkior Grodziecki.

003-zbor-mladih-crisinus-stjepan-krasic-sv-marko-krizevcaninNakon uvoda i teksta o porođajnim mukama novoga vijeka, dr. Krasić je predstavio lik i djelovanje ključnih reformatora Martina Luthera, Ulricha Zwinglija i Jeana Calvina. Zatim se posvetio pojašnjavanju kalvinizma u zapadnoj Europi i Ugarskoj, reformaciji u hrvatskim krajevima, Europi u vihoru Tridesetogodišnjeg rata (1618. – 1648.), samome mučeništvu trojice 1995. godine proglašenih svetaca te na kraju toleranciji kao ključu suživota.

004-clanice-udruge-renata-vivek-bozic-stjepan-krasic-sv-marko-krizevcaninKnjiga ima i sadržajnu likovnu opremu s naglaskom na opisivane povijesne ličnosti, a ponajprije na portrete sv. Marka Križevčanina, posebno one nastale na dosadašnjim izložbama galerije Laudato, a nastale za Dane hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima. Među tim se portretima, koji su svoje mjesto pronašli i na naslovnici knjige, ističu portreti sv. Marka Josipa Botterija Dinija, Ante Mamuše, Tomislava Buntaka, Matka Antolčića i Maje Vidović.

005-vjernici-stjepan-krasic-sv-marko-krizevcaninUoči predavanja i predstavljanja dr. Krasić je, uz župnika domaćina Stjepana Sovičeka, predvodio i misno slavlje, a kao uvertiru u predavanje prigodni su kraći glazbeni i recitalni program izveli Zbor mladih križevačkih župa „Crisinus“ te članice Udruge „Dr. Stjepan Kranjčić“.

Komentari su zatvoreni.