Take a fresh look at your lifestyle.

Maestro Matija Fortuna: Sretan sam što sam pronašao Rijeku!

135070_3deaa0251cee29c22cfa_matija_fortunaNovogodišnjim koncertima u Hrvatskome narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci ove godine ravna mladi maestro Matija Fortuna. Zanimljiva je priča kako je uopće došao u riječko kazalište, a u razgovoru nam govori o svojem glazbenom putu, od najranijih dana do danas.

“Sretan sam što sam pronašao Rijeku”, kaže 31-godišnji maestro Matija Fortuna, rođen u Koprivnici, odrastao u Križevcima. Riječka publika upoznaje ga na seriji novogodišnjih koncerata s ulomcima iz operete Šišmiš Johanna Straussa mlađeg, a prvi put u HNK-u Ivana pl. Zajca dirigirao je prije godinu dana, točno na Staru godinu, na podnevnome koncertu za obitelji i djecu.

S glazbom je od svojih prvih koraka: već s dvije godine bio je na probama križevačkoga tamburaškog orkestra, čiji je voditelj bio njegov otac. Usporedno s osnovnom školom upisuje i glazbenu, potom uz matematičku gimnaziju uči svirati tamburu i klavir. Sve mu ide dobro, a u teškoj odluci kojim smjerom dalje pomaže mu susret s profesoricom klavira, Riječankom Tanjom Kostić. Ona je, govori maestro Fortuna, u njemu “zapalila žar ljubavi prema glazbi”.

Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirao je 2009. i otišao u Beč, na Akademiju za umjetnost i glazbu. Ondje se usavršavao pet godina, do 2013. U potrazi za poslom mladi dirigent Matija Fortuna mejlom se obraća i riječkome kazalištu. “Ako trebate pojačanje za neki projekt, slobodno se javite”, napisao je i – dobio poziv. S tadašnjim ravnateljem Opere, današnjim intendantom Marinom Blaževićem dogovorio je prvu suradnju.

Gostu dirigentu iz Finske Villeu Matvejeffu bio je asistent u operi Andrea Chénier, čija je premijera bila u studenome 2015., a onda i dirigirao novogodišnjim koncertom na Silvestrovo. Blažević je tada Fortuni predložio da ravna svim novogodišnjim koncertima pri kraju 2016. – i to se, na obostrano zadovoljstvo, ostvarilo.

U Beču je mladi maestro Matija Fortuna odgledao i odslušao brojne novogodišnje koncerte, kao i oprene produkcije Šišmiša. Pomislio je kako želi raditi baš takvo nešto, bilo gdje. Dogodila se suradnja s riječkim HNK-om i tako ove godine u novogodišnjim izvedbama gledamo neobičan spoj koncerta i predstave u koji su uključeni svi kazališni ansambli.

O novogodišnjem koncertu kojim ravna, odličnoj suradnji s orkestrom, solistima i drugim ansamblima kazališta u Rijeci, glazbenom putu od najranije mladosti do danas s maestrom Matijom Fortunom razgovarala je Gloria Fabijanić Jelović.

Matija_Fortuna_dirigent_Za maestra Matiju Fortunu 2015. godina bila je posebno važna. Osim što je počeo surađivati s riječkim HNK-om Ivana pl. Zajca, sudjelovao je na svojem prvom natjecanju mladih dirigenata Lovro Matačić i ušao u polufinale. To mu je dalo vjetar u leđa, kaže, i samo dva mjeseca kasnije zaposlio se na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kao asistent profesoru Mladenu Tarbuku na odjelu dirigiranja. Korak po korak napreduje, sretan je što se bavi poslom koji voli. Želja mu je svoje oduševljenje glazbom prenositi i na ostale glazbenike.

1 komentar
  1. kaja piše:

    Bravo maestro Fortuna!
    Trebaju nam takvi mladi zaljubljenici u umjetnost i glazbu. Koji će potaknuti i naše mlade, da se pronađu i formiraju svoje afinitete.
    Sretno!

Komentari su zatvoreni.