Take a fresh look at your lifestyle.

Večeras u Gradskoj knjižnici otvorenje izložbe ‘Mnogocrtje, višeglasje, oblici i svjetlopisi’

Gradska Knjižnica Franjo Marković Križevci poziva na otvorenje izložbe Zorana Vidakovića “Mnogocrtje, višeglasje, oblici i svjetlopisi (Prijateljska sinergija – umjetničke knjige u jednom primjerku)”, koje će se održati u ponedjeljak 30. siječnja 2017. u 19 sati u prostorima Gradske knjižnice. U stalni putujući postav izložbe pridružile su se sa svojim radovima i križevačke likovne umjetnice Ana Marija Smoljanec, Senka Pleše i Silvija Sanković Tomlinović. Izložbi u Križevcima će biti pridruženi i radovi nastali u radionici za djecu.

Inicijativa za udruživanjem stvaralačkih potencijala i osobnosti, poglavito iz našeg zavičaja, s tendencijom širenja u druge županije i regije krenula je iz Đurđevca, u mjesecu knjige 2013. godine. Trenutno su uključeni umjetnici iz Hrvatske te iz Slovenije, Srbije, Kanade, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država i Njemačke. Uz svaku izložbu održava se radionica ručnog uveza knjiga za djecu s mentorom Zoranom Vidakovićem.

Projekt je nazvan Mnogocrtje, višeglasje, oblici i svjetlopisib (Prijateljska sinergija – umjetničke knjige u jednom primjerku), a cilj mu je potaknuti i ljubav prema knjizi, te ponovo afirmirati rukotvorje (manufaktura) od koje se odustalo u vrijeme visokih tehnologija. Pozvano je 40 autora koji su svaki na svoj način i u svom originalnom stilu uobličili materijal za jednu unikatnu knjigu. Oblikovanje, uvezivanje i design većine knjiga preuzima Zoran Vidaković – Ručni uvez Zoranoske.

Zastupljen je velik broj tehnika i materijala koji se koriste u izradi knjiga.  (papir, svila, žica, drvo, keramika, platno, boja, fotopapir, reciklirani papir, batik). Vrste uveza koji su korišteni za izradu ove izložbe: koptski uvez, harmonika uvez, tajni belgijski uvez, brošurni uvez, knjiga od jednog lista papira, knjiga tunel. Tradicija rukopisnih i ručno uvezenih knjiga jedna od najstarijih u evropskom kulturološkom  kontekstu. Edukativni domet ovakve izložbe bio bi vrlo visok, spajajući stare vještine i zanate sa modernim alternativnim načinima dizajniranja i uvezivanja knjiga.

Do sada održane izložbe: Đurđevac, listopad 2013. Gradska knjižnica Đurđevac; Belišće, studeni 2013. Gradska knjižnica i čitaonica Belišće; Nova Gradiška,  prosinac 2013. Gradska knjižnica Nova Gradiška; Split,  siječanj 2014. Gradska knjižnica Marka Marulića; Osijek, travanj 2014. Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek; Sisak, svibanj, 2014. NKČ Vlado Gotovac Sisak (Sisak Caprag); Sisak, svibanj, 2014. NKČ Vlado Gotovac Sisak; Petrinja, lipanj 2014. Gradska knjižnica i čitaonica Petrinja; Petrinja, studeni 2014. Školska knjižnica Srednja škola Petrinja; Zagreb, travanj 2015. Goethe-Institut Kroatien, njemačka knjižnica, Zagreb.

Komentari su zatvoreni.