Take a fresh look at your lifestyle.

Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1153

Astrofotograf Saša Nuić na tribini Culture Shock Festivala 13. travnja (foto Dunja Županić, Astronomsko društvo Kumova slama, Daruvar)

Nastavljamo preslušavanje predavanja i tribine na temu Put prema rubu svemira amaterskom astrofotografijom, astrofotografa Saše Nuića iz Astronomskog društva Beskraj iz Zagreba koji nas je upoznao sa svojim postignućima u proučavanju svemira preko fotografiranja neba, 13. travnja u Klubu kulture u Križevcima u okviru Culture Shock Festivala.

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici Franjo Marković su knjiga kanadske autorice (!) o zlatnom dobu slovenskog i hrvatskog alpinizma (predvođenog Stipom Božićem), od kraja Drugoga svjetskog rata do danas, roman iz ciklusa Proza koja liječi dviju autorica pod pseudonimom Lari Mari, te prvi naslov iz kriminalističkog serijala o detektivki Eriki Foster.

Vijesti Krugova obaviještavaju nas o dobitnicima Nagrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća, govore o umjetničkoj instalaciji srpsko-austrijskog umjetnika Dejana Kaluđerovića inspiriranoj društvenom igrom Monopoly, a postavljaju i tezu da je slavna slika Vrisak Edvarda Muncha zabilježila rijedak meteorološki fenomen.

U sjećanje na Nenada Šironju (s gitarom), astronoma amatera iz Astronomskog društva Kumova slama iz Daruvara (foto Martin Vujić, na festivalu 10 dana astronomije u Daruvaru 2016. )

Na današnji datum rođeni su Katarina II. Velika, “Crveni barun” Manfred von Richthofen, Novalis, Mustafa Nadarević i Bianca Jagger, uhićena je žena Henryja VIII. Anne Boleyn, objavljena je Biblija kralja Jamesa, sklopljen je Aachenski mir, završena je bitka za Berlin, prvi put je održan govor u Saboru na hrvatskom jeziku, Sarajevo je dobio električni tramvaj i postao prvi grad u Evropi koji je imao cjelodnevnu tramvajsku liniju, Tennessee Williams dobio je Pulitzerovu nagradu, evakuiran je Černobil… Umrli su Leonardo da Vinci, Marin Držić, Antun Branko Šimić i Stjepan Gradić.

U Svemirskom kutku spominjemo neke događaje u astronomiji i astronautici na datum 2. svibnja, sjećamo se jednog našeg nedavno preminulog astronoma-amatera, govorimo o spektakularnim “pothvatima” sonde Cassini dok broji posljednje dane svog izuzetno dugog “života”, te o trenutnim položajima i gibanjima sjajnijih nebeskih tijela na našem nebu, prirodnih i umjetnih.

U Zanimljivostima saznajemo koliko nas zapravo sreća usrećuje. a emisiju završavamo jednom “aktualnom” izjavom Katarine II Velike.

Gradski puhački orkestar Križevci na smotri 29. travnja (foto R. Matić)

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo (između ostalih) Alessandra Scarlattija, Giacoma Meyerbeera, Rudolfa Matza u izvedbi Anđelka Krpana i Nade Majnarić, križevačke puhače, Binga Crosbyja, Engelberta Humperdincka, Parni valjak

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1153 emitira se u utorak, 2. svibnja od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz, a reprizu emisije možemo slušati u subotu, 6. svibnja od 21 sat, sve na 96,6 MHz (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

Komentari su zatvoreni.